Zaktualizowany: 2023 7 grudniaOpublikowano: 2017 10 lutego
sernik egzotyczny

Przepis na sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera

Przepis na sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera to kulinarne arcydzieło łączące intensywny smak sezamu z słodyczą daktyli. Ta wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnego sernika zachwyca nie tylko smakiem, ale także oryginalnością składników. Prosta receptura, podana w stylu niezawodnego kucharza Jamiego Olivera, sprawia, że przygotowanie tego sernika staje się prawdziwą przyjemnością dla smakoszy i miłośników kulinarnych eksperymentów. Odkryj nowe smaki dzięki temu przepisowi na sernik, który zaskoczy każde podniebienie!

przepyszny sernik

Sernik sezamowo-daktylowy przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz serniki i chętnie testujesz nowe przepisy, to koniecznie upiecz taki orientalny sernik.

sernik egzotyczny

Sernik sezamowo-daktylowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny sernik sezamowy na spodzie z ciasta sezamowego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 45 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 15 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na sezamowy spód do sernika

składniki na dżem daktylowy do sernika

składniki na sernik sezamowy

  • 600 g gęstego twarogu ((użyłam mascarpone, może też być tłusty twaróg na serniki np. Piątnicy))
  • 400 g jogurtu greckiego (gęstego )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka ((użyłam rozmiar L) roztrzepane)
  • 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
  • 4 łyżki pasty tahini

dodatkowe składniki do sezamowego sernika

  • miód (do podania)
  • 1 garść pistacji (posiekanych – lub innych orzechów)
Instrukcja
 

Jak zrobić sezamowy spód do sernika

  • Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki – krótko wymieszaj.
    60 g cukru, 60 g masła, 75 g sezamu, 4 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia – boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
  • Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut – do lekkiego zrumienienia.

Jak zrobić dżem daktylowy do sernika

  • Daktyle zalej gorącą wodą – tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.
    100 g daktyli
  • Orzechy zmiksuj na drobny proszek.
    50 g orzechów
  • Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły – w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
  • Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.

Jak zrobić sezamowy sernik

  • Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
    600 g gęstego twarogu, 400 g jogurtu greckiego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 200 g cukru pudru, 4 łyżki pasty tahini
  • Wylej masę do tortownicy.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
  • Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.
    miód, 1 garść pistacji
Prywatne
Słowa kluczowe orientalny sernik, sernik z chałwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik sezamowo-daktylowy

Sezamowy sernik z daktylami – uwagi

Zapraszam na przepyszny i jedyny w swoim rodzaju sernik sezamowo-daktylowy, bardzo orientalny w smaku i wyglądzie. Przepis pochodzi od Jamiego Oliviera – ja co prawda trochę zmieniłam ilość masy serowej, bo lubię serniki wysokie i konkretne i taki przepis podaję. Sernik sezamowy ma delikatny smak, a do tego jest aksamitny w swojej strukturze. Bardzo ciekawy jest spód tego sernika – to lekkie ucierane ciasto pieczone z sezamem – myślę, że jeszcze nie raz go użyję :)

sernik pieczony

Niezbędne składniki do sernika sezamowego

Na sezamowe ciasto dajemy daktyle zmiksowane z orzechami (użyłam orzechy nerkowca, aby nie zdominowały smaku – oryginalnie były niesolone pistacje). Do masy sernikowej trzeba dodać pastę tahini – jeśli jej nie macie, to myślę, że możecie zastąpić ją chałwą, tylko wtedy zmniejszcie ilość cukru dodawanego do sernika. Sernik sezamowy z daktylami podajemy potem polany miodem i posypany posiekanymi pistacjami.

Całość bardzo pyszna i taka właśnie orientalna w smaku – mi ten sernik bardzo smakował i zachęcam Was do jego wypróbowania.

Ps. W trakcie pieczenia sernik bardzo mi wyrósł (potem sobie opadł), więc proponuję aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał jakieś 5 cm ponad tortownicę. Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy.

Wypróbujcie też przepis na sernik kawowy na zimno :)

sernik z sezamem
sernik orientalny
sernik jamiego oliviera
sernik sezamowo-daktylowy
sesame and dates cheesecake
sernik na cieście

Przepis znalazłam na stronie Delicious.com

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem