Glazura czekoladowa na wypieki
Tort na urodziny JMDI

Dziwię się, że dopiero teraz wpadłam na pomysł, aby przygotować sernik tiramisu w wersji na zimno.

Uwielbiam tradycyjne tiramisu, robiłam już też bezowy torcik tiramisu, a teraz do tego grona dołącza sernik 🙂

Nieskromnie powiem, że jest przepyszny i sam znika z talerza.

Jeśli lubicie kawowe desery, to spróbujcie tego sernika 🙂

Podana porcja jest na foremkę o średnicy 22 cm (wtedy wychodzi wysokie ciasto).

Ja swój sernik udekorowałam glazurą czekoladową, która nadała mu piękny połysk.

Dodam, że to może być świetne ciasto na święta 🙂

sernik tiramisu

sernik tiramisu1

sernik tiramisu4

sernik tiramisu3

Sernik tiramisu
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
  • 250 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 żółtka
  • 10 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 10 łyżek zimnej wody (do żelatyny)
  • 400 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
  • opakowanie biszkoptów - użyłam podłużne biszkopty do tiramisu (opakowanie 500 g)
  • mocna kawa z likierem amaretto (ja 4 czubate łyżeczki kawy zalałam do ¾ wysokości szklanki i uzupełniłam do pełna amaretto)
Wykonanie
  1. Sto ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
  2. W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
  3. Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.
  4. Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
  5. Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
  6. Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz.
  7. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów, nasącz je kawą z amaretto.
  8. Na biszkopty wylej połowę porcji twarogowej.
  9. Ostrożnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i nasącz je kawą.
  10. Bardzo ostrożnie i powoli wylej resztę masy.
  11. Włóż ciasto do lodówki, aby masa stężała (potrzeba minimum 4 godziny).
  12. Aby łatwo wyjąć sernik z foremki najlepiej boki tortownicy ogrzać suszarką, wtedy rant ładnie odejdzie i nie zepsują się boki ciasta 🙂
  13. Gotowy sernik możesz polać glazurą czekoladową.

 

Przepis własny 🙂

Glazura czekoladowa na wypieki
Tort na urodziny JMDI

Related Post