RSS
 

Sernik wiedeński

07 lut
Wytrawne ziemniaczane racuchy
Crepes Suzette

Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem.

Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp.

Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).

Sernik wiedeński potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana  z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne).

Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni.

Sernik podczas pieczenia również urósł i opadł, ale opadł do „równego” poziomu (bez krateru w środku ;)), a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.

Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki z Mami Dadi icon smile Sernik wiedeński

sernik wiede%C5%84ski1 Sernik wiedeński

sernik wiede%C5%84ski4 Sernik wiedeński

sernik wiede%C5%84ski zbior%C3%B3wka Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
Drukuj
Autor:
Składniki
  • 1 kg tłustego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • szklanka cukru (sernik nie jest zbyt słodki)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 100 g rozpuszczonego ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  3. Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
  4. Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy - najlepiej 26 cm lub większej.
  6. Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
  7. Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
  8. Schłódź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  9. Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.

6138a45d6f2775c1e9ef14e467aa2de8 v2 Sernik wiedeński

 

Tags: , , , ,

Co o tym myslisz ?

 
Oceń przepis:  

 
  1. gin

    2014/02/07 at 08:39

    O mniam, wygląda bajecznie :)
    Wiedeńskiego jeszcze nie piekłam – ta piana z białek trochę mnie przeraża…

     
    • wypiekibeaty

      2014/02/07 at 09:02

      Również bajecznie smakuje :)
      Zachęcam Cię do wypróbowania bo jest świetny :)

       
  2. Angie

    2014/02/07 at 09:34

    Bardzo lubię serniki wiedeńskie: ) Ten sernik to ulubiony mojej mamy; )

     
  3. Beata

    2014/02/07 at 11:57

    Robiłam sernik wiedeński, ale nigdy nie wyglądał tak efektownie jak Twój :) Pozdrawiam serdecznie :)

     
  4. karmel-itka

    2014/02/07 at 12:12

    te borówki pasują idealnie!

     
  5. Inspirowane Smakiem

    2014/02/07 at 22:04

    Wygląda przepiękne:)

     
  6. Magda C.

    2014/02/12 at 09:58

    Prezentuje się bajecznie! Zapisuję, na pewno upiekę :)