Ciasto czekoladowa delicja
Tort Sponge Bob

sernik z karmelowym popcornem 14

 

Sernik z karmelowym popcornem – czy to nie brzmi intrygująco i smacznie?

Bo smaczny, a w zasadzie pyszny – jest bardzo 🙂

Ciasteczkowy spód, delikatny sernik z białą czekoladą i wanilią, sos toffee i karmelowy popcorn – ideał 🙂

Trzy, a nawet cztery (jeśli ktoś wyjada sos toffee prosto z pojemnika) desery w jednym – czego chcieć więcej 😀

Co najwyżej można chcieć więcej i więcej kolejnych kawałków sernika …. ale to już na własną odpowiedzialność, bo kalorii lepiej nie liczyć 😉

Spróbujcie koniecznie, a się zakochacie!

Popcorn przygotujcie sobie z mojego przepisu – znajdziecie go tutaj – spokojnie wystarczy połowa porcji, ale możecie przygotować całą i resztę zjeść – popcorn możecie przygotować wcześniej i przechować go w szczelnym pojemniku – na sernik połóżcie go przed samym podaniem, bo po pobycie w lodówce może zmięknąć.

Sos toffee możecie użyć sklepowy, ale ja polecam ekspresowy sos z mikrofalówki – spokojnie wystarczy Wam połowa porcji, chociaż jego też możecie przechowywać i wykorzystać potem chociażby do polania lodów 🙂

Ps. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie na dużą ilość zdjęć 🙂

sernik z karmelowym popcornem 1sernik z karmelowym popcornem 3sernik z karmelowym popcornem 8sernik z karmelowym popcornem 10sernik z karmelowym popcornem 11sernik z karmelowym popcornem 12sernik z karmelowym popcornem 13

 

Sernik z karmelowym popcornem
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 160 g ciastek - użyłam owsiane, mogą być herbatniki, albo ciasteczka maślane
  • około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego (jak zwykle polecam Piątnicę w wiaderku)
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
dodatkowo:
  • porcja popcornu karmelowego
  • sos toffee/karmelowy
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj albo porządnie ubij wałkiem do ciasta, tak aby były rozkruszone na drobny proszek.
  2. Dodaj po trochu rozpuszczone masło i zmieszaj.
  3. Ciastkami wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm i schłódż przez kilkanaście minut w lodówce.
  4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  5. Białą czekoladą rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  6. W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, dodaj rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  7. Wylej masę na schłodzony spód, piecz przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego sera to czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć) - proponuję też sernik piec postawiony na dużej blaszce, zamiast na kratce, bo masło dodane do ciasteczek ma tendencję do wypływania z foremki - przynajmniej u mnie często się tak dzieje.
  8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
  9. Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
  10. Przed podaniem polej wierzch sernika sosem toffee i ułóż karmelowy popcorn.

Przepis własny.

niezapominajki

Ciasto czekoladowa delicja
Tort Sponge Bob

Related Post