Mississippi mud cake
Makowiec sypany

sernik z ricotta_4

Czy już mówiłam, że powoli urastam do rangi zadeklarowanej wielbicielki Donny Hay?

Jeśli się jeszcze tego nie domyśleliście, to ogłaszam wszem i wobec, że uwielbiam przepisy Donny na słodkości (no cóż w kwestii jedzenia moje zainteresowania ograniczają się do ciast, ciasteczek i tortów ;)).

Dziś mam dla Was kolejny przepis tej autorki – przepis na sernik z ricotty.

Ricotta to włoski bardzo delikatny serek produkowany z serwatki (jeśli nie znajdziecie go w sklepie, to myślę, że możecie zastąpić go serkiem typu Bieluch).

Możecie go sobie upiec w różnych wersjach smakowych – wystarczy dodać sok z cytryny, albo pomarańczy, możecie też użyć różne aromaty – ja przygotowałam wersję świąteczną z sokiem i skórką z pomarańczy 🙂

sernik z ricotta_1

sernik z ricotta_2

sernik z ricotta_6

sernik z ricotta_9

sernik z ricotta_10

Sernik z ricotty
 
Autor:
Składniki
kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki (150 g)
  • ¼ szklanki cukru (50 g)
  • 100 g masła
masa sernikowa:
  • 500 g serka ricotta
  • 350 g twarogu na serniki (takiego z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ szklanki soku z cytryny/pomarańczy
  • skórka starta z cytryny/pomarańczy
  • 5 jajek (użyłam L)
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • trochę wody do rozpuszczenia mąki - tak aby powstała papka
Wykonanie
spód:
  1. Z podanych składników wyrób ciasto i wylep nim dno foremki o średnicy 22 cm.
  2. Podpiecz 20-25 minut w 160 stopniach, a następnie przestudź.
masa sernikowa:
  1. Umieść wszystkie składniki w misie i zmiksuj do ich połączenia.
  2. Wyłóż masę na podpieczony spód.
  3. Piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni - po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i pozwól tak ostygnąć sernikowi.
  4. Przestudzone ciasto schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc).
  5. Udekoruj wg uznania - ja na sernik wyłożyłam bitą śmietanę i oprószyłam go mielonym cynamonem oraz zmiksowanymi ciasteczkami spekulus.

 

 

Mississippi mud cake
Makowiec sypany

Related Post