Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami
Lody jogurtowo-jagodowe

Ten sernik jest z typu serników nowojorskich, czyli kremowy, aksamitny, delikatny w smaku. Tradycyjnie pieczony jest na spodzie ze zmielonych herbatników, ale ja z niego zrezygnowałam (poniżej podam wam przepis z uwzględnieniem spodu). Ciasto polałam po wierzchu grubą warstwą sosu malinowego i obłożyłam świeżymi malinami – efekt obłędny 🙂

Spróbujcie sami – na pewno się nie zawiedziecie 🙂

Przepis jest na sernik pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.

 

 


 

 

 

Sernik z sosem malinowym
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 160 g herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła
składniki masy serowej:
  • kilogram serka śmietankowego, twarogu sernikowego
  • 300 ml śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 230 g cukru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 60 ml soku z cytryny
sos malinowy:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
Wykonanie
  1. Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia. Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzej do 175 stopni - pod kratkę do pieczenia wstaw naczynie z gorącą wodą.
  3. Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty. Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  4. Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
  5. Maliny przełóż do garnuszka (możesz użyć mrożone maliny), dodaj cukier i wodę. Gotuj owoce aż do miękkości. Potem przetrzyj mus przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Sos wyłóż na sernik i udekoruj świeżymi owocami.
Notatki
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Przepis znalazłam w Claudii.

Smacznego 🙂

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami
Lody jogurtowo-jagodowe

Related Post