Czekoladowe gofry z brzoskwiniami
Chutney z czerwonej cebuli

Sernik ze śliwkami

 

sernik z cynamonem

 

Sernik ze śliwkami na cynamonowym spodzie poleca się na jesień 🙂

Takie ciasto jest idealne na tą porę roku – ciasteczkowy, cynamonowy, delikatny spód, do tego kremowy i delikatny sernik, a na koniec masa smażonych śliwek ….

Mówię Wam – to jest pyyyyyszne 😀

A do tego upieczecie sporą blachę ciasta, więc ostatecznie możecie podzielić się nim z innymi 😉

Ja ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w ciastach (okazuje się, że smakują równie smacznie, o ile nie lepiej, a do tego są chociaż odrobinę mniej kaloryczne) – jeśli lubicie słodkie ciasta, to radzę spróbować masę sernikową i w razie czego ją dosłodzić.

Pojawiały się na blogu komentarze dotyczące słodkości kremu, czy ciasta – więc przypominam, że słodkość to rzecz gustu i nikt nie zabrania ciasta dosłodzić, albo zmniejszyć ilość cukru 😉

A teraz wracamy do serniczka – przygotujcie sobie blachę o wielkości około 20/40 cm i do dzieła.

sernik ze śliwkami

 

sernik z owocami

 

sernik

 

sernik ze śliwkami

 

Sernik ze śliwkami
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 300 g ciasteczek
  • około 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
masa twarogowa:
  • 1 kg dobrego sera na serniki (polecam Piątnicę)
  • ¾ szklanki naturalnego jogurtu
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • sok z połowy cytryny
  • około 150 g cukru (mniej więcej ¾ szklanki)
  • 50 g mąki pszennej
smażone śliwki:
  • około pół kilograma śliwek
  • 30 g masła
  • 50 g cukru - lub do smaku
Wykonanie
smażone śliwki:
  1. Śliwki przekrój i usuń pestki.
  2. Pokrój owoce w dużą kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i cukier, smaż aż owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
  4. Gotowe owoce ostudź.
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cynamon, wymieszaj - masa może być lekko sypka.
  2. Formę o wielkości około 20/40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź równą warstwą po dnie, a następnie ugnieć.
sernik:
  1. Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  2. Wyłóż sernik na spód z ciasteczek.
  3. Na sernik wyłóż śliwki.
  4. Całość możesz posypać odrobiną cynamonu.
  5. Sernik piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Do podania możesz ciasto posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.

 

Czekoladowe gofry z brzoskwiniami
Chutney z czerwonej cebuli

Related Post