Stare przepisy w nowych "wdziankach" 🙂
Jabłka w cieście

Wytrawne serowe ciastka będą fajną przekąską na karnawałowej imprezie i nie tylko.

Są rewelacyjne do piwa, ale równie dobrze smakują same 🙂

Mają jedną wadę – strasznie wciągają i nie wiadomo kiedy, a połowy już nie ma 😉

Samo przygotowanie nie jest trudne – robi się je jak kruche ciastka tylko do ciasta dodaje się drobno starty żółty ser (najlepszy będzie ser o wyrazistym smaku).

Ciastka po upieczeniu się lekko listkują (wyglądają trochę tak, jakby były zrobione z ciasta francuskiego) i są chrupiące – świetnie mogą zastąpić kupne krakersy 🙂

Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy ciastek – na prawdę jest tego sporo.

 

serowe ciasteczka3

serowe ciasteczka1

serowe ciasteczka6

 

Serowe ciastka z sezamem
 
Autor:
Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g żółtego sera startego na drobne wiórki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli (jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować)
  • ewentualnie odrobina zimnej wody
  • sezam do posypania
Wykonanie
  1. Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.
  2. Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłódź w lodówce przez pół godziny.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
  4. Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
  5. Wierzch ciastek posyp sezamem.
  6. Piecz w 190 stopniach na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) - aż ciastka będą ładnie rumiane.
  7. Po upieczeniu wystudź.

 

Przepis pochodzi z książki „120 wypieków”Emmy Patmore.

Stare przepisy w nowych "wdziankach" 🙂
Jabłka w cieście

Related Post