Reklama


Słoneczne babeczki

Te babeczki potrafią poprawić nastrój – sami popatrzcie – czy nie robi się Wam cieplej i milej od samego patrzenia na nie 🙂

Gwarantuję, że nie zawiedziecie się również smakiem 🙂

Moja teściowa dopytywała się nawet, czy one nie są drożdżowe, gdyż ciasto w swej strukturze wyglądało jak ciasto drożdżowe – może to zasługa serka wiejskiego dodanego do środka – tak, tak – jest tam pojemniczek serka wiejskiego 🙂

Dodatkowo – babeczki „przerosły” moje najśmielsze przypuszczenia, ponieważ tak rosły, że mi uciekały z papilotek :).

Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam i chociaż odrobinę rozpaliłam w Was chęć upieczenia tych niezwykle „pozytywnych” słonecznych babeczek z morelami.

z morelami2

z morelami3

z morelami1

Słoneczne babeczki
 
Autor:
Ilość: 14-16 sztuk
Składniki
  • 300 g mąki
  • 175 g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (płaska)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml mleka
  • 200 g serka wiejskiego (można użyć mniejsze opakowanie serka light)
  • około 8 sztuk moreli
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Jajka lekko ubij lub rozmieszaj widelcem, dodaj pozostałe mokre składniki (oprócz serka) i zamieszaj.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką lub lekko zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - do maksymalnie ⅔ wysokości (babeczki mocno rosną i mi nawet wypłynęły).
  6. Na środku każdej babeczki umieść po połowie moreli.
  7. Piecz w 175 stopniach przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  8. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z książki „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolliego.

Trele Morele

Related Post

Reklama

  • ewa

    WITAM.BABECZKI WYGLADAJA FANTASTYCZNIE.MAM ZAMIAR PIEC,MAM TYLKO PYTANIE (NIE MIESZKAM W PL) I CHCIALAM ZAPYTAC JAKI TO JEST SEREK WIEJSKI? CZY TO COS JAK PHILADELPHIA? PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ.POZDRAWIAM

  • ewa

    Chyba juz wiem o jaki serek chodzi-poszukalam i wyszlo mi ze to serek typu COTTAGE czyli taki ziarnisty.Prosze jednak o potwierdzenie.Pozdrawiam

    • wypiekibeaty

      Tak, dokładnie taki 🙂

  • ewa

    Witam.Pani Beato upieklam babeczki z morelami ,ale w srodku mi sie nie upiekly i nie wyrosly tak jak pani.Byly wrecz zakalcowate (duzo soku puscily morele) z zewnatrz byly mocno przypieczone a w srodku surowe.Potrzymalam jeszcze w piekarniku ale nic to nie dalo,byly tylko jeszcze twardsze (skorupa).Wyrzucilam i pieklam jeszcze raz,ale bez moreli.Niestety podobnie jak wczesniej (temp jak w przepisie) i po rozkrojeniu widac bylo „ziarenka” serka.Tez zbite ,mniej zakalcowate,ale ani w polowie nie takie jak pani.Co moglo byc przyczyna?

    • wypiekibeaty

      Przy babeczkach tego typu – mieszanie suchych i mokrych składników – nie powinno się zbyt długo mieszać ciasta – najlepiej, gdy ciasto jest nawet lekko grudkowate – zbyt długie mieszanie (na gładko) może właśnie spowodować, że ciasto będzie gliniaste i niedopieczone. Może też być różnica w samym serku – może jest np. bardziej wodnisty niż ten dostępny u nas (możesz spróbować go najpierw odcedzić i dodać same ziarenka twarogu). Prześlę ci na maila skan oryginalnego przepisu – może coś ci to pomoże 🙂 Przepis oryginalny jest z malinami, ja je zastąpiłam morelami, ale nie miałam problemu z „utrzymaniem” ich na cieście. Pozdrawiam, Beata

      • ewa

        Dziekuje za odpowiedz.Nie poddam sie i bede jeszcze piec.Byc moze za dlugo miksowalam-i to moze byc przyczyna,zawsze z tym mam problem bo jak lacze suche skladniki z mokrymi to jest taki myk ,ze czesc suchych jest nadal sucha (to tak jakby za malo bylo mokrego) i nie „namaka” tego suchego i ja mieszam zeby sie polaczylo i moze ta moja dokladnosc robi zakalca.Nie wiem czy jasno sie wytlumaczylam-troche zawile to brzmi,ale moze pani,pani Beato zrozumiala (co peta mial na mysli) zart -oczywiscie.Jeszcze raz dziekuje i bede walczyc z muffinkami.Pozdrawiam ewa

        • wypiekibeaty

          Życzę powodzenia 🙂

%d bloggers like this: