Bułeczki misie
Mufinki z czarnymi porzeczkami

Te babeczki potrafią poprawić nastrój – sami popatrzcie – czy nie robi się Wam cieplej i milej od samego patrzenia na nie 🙂

Gwarantuję, że nie zawiedziecie się również smakiem 🙂

Moja teściowa dopytywała się nawet, czy one nie są drożdżowe, gdyż ciasto w swej strukturze wyglądało jak ciasto drożdżowe – może to zasługa serka wiejskiego dodanego do środka – tak, tak – jest tam pojemniczek serka wiejskiego 🙂

Dodatkowo – babeczki „przerosły” moje najśmielsze przypuszczenia, ponieważ tak rosły, że mi uciekały z papilotek :).

Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam i chociaż odrobinę rozpaliłam w Was chęć upieczenia tych niezwykle „pozytywnych” słonecznych babeczek z morelami.

z morelami2

z morelami3

z morelami1

Słoneczne babeczki
 
Autor:
Ilość: 14-16 sztuk
Składniki
  • 300 g mąki
  • 175 g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (płaska)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml mleka
  • 200 g serka wiejskiego (można użyć mniejsze opakowanie serka light)
  • około 8 sztuk moreli
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Jajka lekko ubij lub rozmieszaj widelcem, dodaj pozostałe mokre składniki (oprócz serka) i zamieszaj.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką lub lekko zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - do maksymalnie ⅔ wysokości (babeczki mocno rosną i mi nawet wypłynęły).
  6. Na środku każdej babeczki umieść po połowie moreli.
  7. Piecz w 175 stopniach przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  8. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z książki „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolliego.

Trele Morele

Bułeczki misie
Mufinki z czarnymi porzeczkami

Related Post