Ciasteczka snickerdoodles
Prosty chleb pszenny

Wyczytałam w internecie, że smores, to ciasteczka przekładane podgrzaną na ognisku pianką marshmallows i czekoladą – brzmi pysznie, prawda?

Sama takiego przysmaku nie jadłam, za to jadłam pianki podgrzewane na patyku nad ogniskiem i powiem, że pomimo mojej „dorosłości”, to takie pianki bardzo mi smakowały (polecam, spróbujcie :)).

Smores cupcakes, to babeczki inspirowane tym ogniskowym deserem.

Mają w sobie ciasteczkowy spód (ale można z niego zrezygnować), mocno czekoladową babeczkę, grubą warstwę czekolady posypanej kruszonymi ciasteczkami i oczywiście grubą warstwę pianki (w moim przypadku to beza z białek).

Babeczki wyglądają niesamowicie i równie świetnie smakują – na pewno zrobią duże wrażenie na domownikach i gościach 🙂

Jeśli macie mało czasu, albo macie małą wiarę w swoje umiejętności, to możecie zrobić uproszczoną wersję babeczek.

Przed pieczeniem ułóżcie na babeczkach po kostce czekolady, a pod koniec pieczenia ułóżcie na wierzchu dużą piankę marschmallows i ją zapieczcie razem z babeczką – prosto, a równie smacznie 🙂

Podaję porcję na 12 babeczek.

smores cupcakes_6

smores cupcakes_7

smores cupcakes_3

smores cupcakes_4

smores cupcakes_8

 

Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 80 g ciasteczek (herbatniki, zbożowe, maślane)
  • 30 g rozpuszczonego masła
babeczki czekoladowe:
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne do bezy)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 60 g (1/4 szklanki) jogurtu naturalnego
polewa:
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
beza:
  • 2 białka
  • 80 g cukru
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka rozkrusz lub zmiksuj, połącz z rozpuszczonym masłem i zagnieć.
  2. Wyłóż ciasteczkami spody przygotowanych papilotek.
babeczki:
  1. Rozpuść czekoladę razem z masłem - możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku - wtedy najpierw podgrzej samo masło i dodaj do niego połamaną czekoladę.
  2. Jajko i żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do jajek dodaj przestudzoną czekoladę, mąkę i jogurt, zmiksuj do połączenia składników.
  5. Przełóż ciasto do papilotek.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
polewa:
  1. Rozpuść razem czekoladę i śmietanę kremówkę.
  2. Posmaruj czekoladą przestudzone babeczki.
beza:
  1. Ubij białka na sztywno, dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż beza będzie gładka i lśniąca.
  2. Nałóż białka na babeczki i opiecz lekko palnikiem (jeśli nie masz palnika, to włącz górną grzałkę piekarnika - może być funkcja grill, wstaw babeczki do piekarnika i podpiecz kilka minut).
Notatki
Możesz zrobić prostą wersję babeczek - przed pieczeniem na każdej babeczce połóż po kostce czekolady. Piecz 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie połóż na każdej babeczce dużą piankę marshmallows i przełóż babeczki trochę wyżej. Piecz przez około 5-7 minut - aż pianka się lekko zrumieni.

 

Przepis własny.

Ciasteczka snickerdoodles
Prosty chleb pszenny

Related Post