Biszkopt z jagodowym musem
Funnel cake, czyli lane ciasto smażone na głębokim tłuszczu

 

Koleżanka przywiozła mi z ryneczku trochę czarnych porzeczek – takich ogromnych i bardzo aromatycznych (pachniały obłędnie).

Miałam już zaplanowane dwa ciasta i nie wiedziałam, do czego wykorzystać te porzeczki.

W trakcie kuchennego szaleństwa olśniło mnie – zrobię sorbet!

I tak też zrobiłam.

Szybko zmiksowałam porzeczki z cukrem i sokiem z cytryny, wlałam odrobinę wódki i wszystko wpakowałam do zamrażarki.

Następnego dnia (lody wstawiałam wieczorem) mogłam się już delektować moim sorbetem z czarnych porzeczek jedzonym w towarzystwie wiśniowej tarty – mniam do kwadratu 🙂

Mam na to świadków, bo akurat trafili się goście i zajadali się tym zestawem 🙂

 

sorbet z czarnej porzeczki2

sorbet z czarnej porzeczki3

sorbet z czarnej porzeczki1

 

Sorbet z czarnej porzeczki
 
Autor:
Składniki
  • 800 g przebranej czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru (jeśli lubicie słodkie lody, to można dać więcej)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • ewentualnie kieliszek wódki (zapobiega ona tworzeniu kryształków wody w lodach)
Wykonanie
  1. Porzeczki zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Dodaj wódkę i wymieszaj.
  3. Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na kilka godzin - a najlepiej na noc.
  4. Lody mocno się zamrażają, więc wyjmij je trochę wcześniej przed podaniem.

 

Akcja lodowa 2014

Biszkopt z jagodowym musem
Funnel cake, czyli lane ciasto smażone na głębokim tłuszczu

Related Post