Sorbet z czarnej porzeczki

Zaktualizowany: 2023 27 lipca
sorbet z czarnej porzeczki

Przepis na szybkie lody z czarnej porzeczki

Dziś u mnie sorbet z czarnej porzeczki, czyli obłędnie dobre i bardzo proste do zrobienia lody porzeczkowe. Te lody są bez dodatku nabiału, więc będą idealne dla osób, które muszą eliminować nabiał w swojej diecie. Pokochają je również osoby na diecie redukcyjnej, ponieważ sorbety mają niewiele kalorii!

porzeczkowe lody wegańskie

Sorbet z czarnej porzeczki przepis krok po kroku

Już dziś przygotujcie te pyszne i proste lody z czarnej porzeczki i sami się przekonajcie jak doskonale orzeźwiają w upalny dzień.

sorbet z czarnej porzeczki2

Sorbet z czarnej porzeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wegańskie lody porzeczkowe z czarnej porzeczki.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 10 minut
Danie Deser
Porcje 1 litr
Składniki

składniki na sorbet z czarnej porzeczki

  • 800 g czarnej porzeczki (przebranej )
  • 1 szklanka cukru (- 200 g (jeśli lubicie słodkie lody, to można dać więcej))
  • sok ( wyciśnięty z jednej cytryny)
  • 1 kieliszek wódki (- ewentualnie (zapobiega ona tworzeniu kryształków wody w lodach))
Instrukcja
 

Jak zrobić sorbet z czarnej porzeczki

  • Porzeczki zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny.
    800 g czarnej porzeczki, 1 szklanka cukru, sok
  • Dodaj wódkę i wymieszaj.
    1 kieliszek wódki
  • Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na kilka godzin – a najlepiej na noc.
  • Lody mocno się zamrażają, więc wyjmij je trochę wcześniej przed podaniem.
Prywatne
Słowa kluczowe lody porzeczkowe, lody z porzeczek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki – uwagi

Koleżanka przywiozła mi z ryneczku trochę czarnych porzeczek – takich ogromnych i bardzo aromatycznych (pachniały obłędnie).

Miałam już zaplanowane dwa ciasta i nie wiedziałam, do czego wykorzystać te porzeczki.

W trakcie kuchennego szaleństwa olśniło mnie – zrobię sorbet z czarnej porzeczki!

I tak też zrobiłam.

Szybko zmiksowałam porzeczki z cukrem i sokiem z cytryny, wlałam odrobinę wódki i wszystko wpakowałam do zamrażarki.

Następnego dnia (lody wstawiałam wieczorem) mogłam się już delektować moim sorbetem porzeczkowym jedzonym w towarzystwie wiśniowej tarty – mniam do kwadratu :)

Mam na to świadków, bo akurat trafili się goście i zajadali się tym zestawem :)

Przetestujcie również inne moje przepisy na sorbety owocowe  – na malinowy i na sorbet truskawkowy.

Polecane przepisy na sorbet

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne i lekkie sorbety owocowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 23 lipca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 328deda4b334613b57481cce464635bc?s=54&d=mm&r=g
    Michał 2015 13 sierpnia w 08:58- Odpowiedz

    Domowy sorbet najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, Zamiast cukru można dodać jakiś inny zdrowy i słodki owoc na przykład banana :-)

  2. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 25 lipca w 10:51- Odpowiedz

    Ależ mają kolor! Musiały smakować cudownie intensywnie :)

  3. be2d5a603393a031d626285179c8c4f0?s=54&d=mm&r=g
    magma 2014 23 lipca w 10:14- Odpowiedz

    mui być smaczny:)

  4. ?s=54&d=mm&r=g
    Nina Wrońska 2014 23 lipca w 07:13- Odpowiedz

    Zaświadczam ja – sorbet jest genialny. Teściowa ma na działce czarne porzeczki więc zmajstruję sobie taki sorbet!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy