Reklama


Spaghetti z łososiem i szpinakiem

Spaghetti z łososiem i szpinakiem

 

spaghetti z łososiem

 

Dziś mam dla was fajną propozycję obiadową 🙂

To danie aż pachnie dla mnie latem i wakacjami – takimi włoskimi wakacjami 😀

Zapraszam na przepyszne spaghetti z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Składniki są niezmiernie proste – tak samo jak przygotowanie – za to bardzo smakowite.

Nie wiem, czy wiecie, że produkty użyte do tego spaghetti są o smaku umami?

Znacie, czy też słyszeliście już o smaku umami?

Umami został uznany za piąty smak i pojawia się obok słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego.

Smak ten odkrył japoński naukowiec i nazwał go umami, co oznacza „pyszny” 😀

Źródłem smaku umami jest kwas glutaminowy, który znajdziemy w dojrzałych pomidorach (również tych suszonych), w sosie sojowym, grzybach, parmezanie, orzechach, grzybach, czy właśnie w łososiu wędzonym.

Sam smak jest trudny do scharakteryzowania, ale określany jest jako głęboki, mocny i bogaty – zresztą jeśli lubicie, któryś z powyższych produktów, to mniej więcej wiecie o co chodzi 🙂

Moje spaghetii stworzyłam z kilku produktów bogatych w kwas glutaminowy, więc nie może być ono inne niż po prostu „pyszne” 😀

Zapraszam was na równie pyszne spaghetti z kurkami i szpinakiem 🙂

Ps. Podaję przepis na dwie porcje.

 

spaghetti ze szpinakiem

 

makaron ze szpinakiem

 

spaghetti z łososiem i szpinakiem

 

makaron z łososiem i pomidorami

 

spaghetti z łososiem i pomidorami

 

Spaghetti z łososiem i szpinakiem
 
Autor:
Składniki
  • 250 g makaronu (użyłam makaron pełnoziarnisty)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 duże garście szpinaku (lub więcej jeśli lubisz szpinak)
  • 50 g tartego parmezanu + trochę do podania
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 suszone pomidory z oliwy - pokrojone w paski
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (odlej trochę wody, w której gotował się makaron).
  2. Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i go krótko podsmaż.
  3. Dodaj makaron i trochę wody z gotowania makaronu, wrzuć pokrojone pomidory oraz pokrojonego w paski łososia, dodaj szpinak i wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj tarty parmezan i dokładnie wymieszaj.
  5. Posól i popieprz spaghetti do smaku.
  6. Podawaj od razu - makaron udekoruj płatkami parmezanu.
 

 

makaron z łososiem

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: