Różany tort urodzinowy
Tort baranek z kremem bezowomaślanym

W kwietniowej Weekendowej Cukierni nowa gospodyni miesiąca – tym razem Monika z bloga Cukierenka zaproponowała do wspólnego pieczenia sticky toffee cupcakes, czyli babeczki daktylowe z kremem karmelowym.

Jak może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od mojego.

Samo ciasto wyszło mi bardzo podobne – co prawda Monika w swoim przepisie używa 2 łyżki proszku do pieczenia – ja w swoim brałam tylko pół łyżeczki, więc się trochę przestraszyłam tej ilości i użyłam jedynie 2 łyżeczki, a i tak babeczki wyrosły mi z niezłą „czapą” 🙂

Zastrzeżenia mam trochę tylko do sosu karmelowego. Dużo bardziej smakował nam mój sos – przede wszystkim zastąpienie cukru trzcionowego cukrem dark muscovado daje bardzo dużo, a po drugie ten sos jest dla mnie za bardzo maślany – większa ilość śmietany kremówki znacznie to zmienia 🙂

Tyle tytułem wstępu.

Zapraszam do pieczenia – możecie trzymać się oryginału, albo lekko „zmiksować” oba przepisy 🙂

Z podanej porcji uzyskacie około 12-16 babeczek.

sticky toffee cupcakes2

sticky toffee cupcakes1

sticky toffee cupcakes3

sticky toffee cupcakes4

 

Sticky toffee cupcakes
 
Autor:
Składniki
składniki babeczek:
  • 225g daktyli bez pestek
  • 450ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 110g masła lub margaryny
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 niepełne łyżki proszku do pieczenia (ja dałam jedynie 2 płaskie łyżeczki)
składniki sosu:
  • 110g masła
  • 120g brązowego cukru
  • 80 ml śmietany kremówki (proponuję dać więcej - około 150 ml)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanili
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą. Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie pogotuj na wolnym ogniu przez jakąś minute. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki. Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek. Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
  2. Do misy mkskera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później make i sól. Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata. Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka. Dodaj proszek do pieczenia, uwaga znowu będzie bulgotać, wymieszaj.
  3. Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).
wykonanie sosu:
  1. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj je na wolnym ogniu, aż się ładnie rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
  2. Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym. Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.

Różany tort urodzinowy
Tort baranek z kremem bezowomaślanym

Related Post