Sticky toffee cupcakes

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
sticky toffee cupcakes2

Przepis na pyszne babeczki karmelowo-daktylowe

Sticky toffee cupcakes to pyszna propozycja dla miłośników słodkości. Możesz teraz przygotować je w swojej kuchni dzięki prostemu przepisowi, który krok po kroku opisuje, jak stworzyć te delikatne i aromatyczne babeczki. Wystarczy odrobina wysiłku, aby cieszyć się smakiem daktylowego babeczek w połączeniu ze słodkim karmelem. Takie babeczki będą idealne na różne okazje, od przyjęć po relaksujące popołudnia. Odkryj tę wyjątkową ucztę smaków i zaskocz swoich bliskich niezwykłymi Sticky toffee cupcakes!

sticky toffee cupcakes1

Sticky toffee cupcakes przepis krok po kroku

Zachęcam wszystkich wielbicieli słodkich babeczek do upieczenia tych pysznych babeczek daktylowych i podania ich z filiżanką kawy albo herbaty :)

babeczki daktylowe

Sticky toffee cupcakes przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne babeczki daktylowe z sosem karmelowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na daktylowe babeczki sticky toffee

  • 225 g daktyli (bez pestek)
  • 450 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 110 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

składniki na sos karmelowy do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić daktylowe babeczki sticky toffee

  • Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą.
    225 g daktyli, 450 ml zimnej wody
  • Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje – gotuj tak kilka minut. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki.
  • Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek.
    1 łyżeczka sody
  • Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
  • Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości.
    110 g masła, 90 g cukru
  • Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
    2 jajka
  • Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól – miksuj krótko już tylko do połączenia składników.
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli
  • Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata.
  • Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka.
  • Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika (góra-dół) i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).

Jak robić sos karmelowy do babeczek

  • W garnku umieść masło, wanilię i cukier trzcinowy – podgrzewaj aż cukier i masło się dobrze rozpuszczą.
    110 g masła, 120 g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • Wlej ostrożnie śmietankę i dokładnie wymieszaj.
    150 ml śmietany kremówki
  • Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
  • Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym.
  • Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki daktylowe, babeczki karmelowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sticky toffee cupcakes3

Daktylowe babeczki sticky toffee – uwagi

W kwietniowej Weekendowej Cukierni nowa gospodyni miesiąca – tym razem Monika z bloga Cukierenka zaproponowała do wspólnego pieczenia sticky toffee cupcakes, czyli babeczki daktylowe z kremem karmelowym. Jak może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od mojego. Samo ciasto wyszło mi bardzo podobne – co prawda Monika w swoim przepisie używa 2 łyżki proszku do pieczenia – ja w swoim brałam tylko pół łyżeczki, więc się trochę przestraszyłam tej ilości i użyłam jedynie 2 łyżeczki, a i tak babeczki wyrosły mi z niezłą „czapą”.

Zastrzeżenia mam trochę tylko do sosu karmelowego. Dużo bardziej smakował nam mój sos – przede wszystkim zastąpienie cukru trzcinowego cukrem dark muscovado daje bardzo dużo. A po drugie ten sos jest dla mnie za bardzo maślany – większa ilość śmietany kremówki znacznie to zmienia. Tyle tytułem wstępu. Zapraszam do pieczenia – możecie trzymać się oryginału, albo lekko „zmiksować” oba przepisy.

Z podanej porcji uzyskacie około 12-16 babeczek.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.

sticky toffee cupcakes4

Polecane przepisy na babeczki

Jeśli kochasz babeczki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na babeczki i muffinki. Na blogu zebrała się ich już niezła kolekcja. Ja tu na szybko podrzucam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 17 kwietnia