Samochodowe torty urodzinowe dla Alusia 🙂
Tort tęczowy na 1 urodziny bloga 🙂

Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać 😉

Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee. Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie :)).

Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba 🙂

Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was 🙂

Porcja na blaszkę 22/22 cm.

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

 

Sticky toffee pudding
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 200 g daktyli bez pestek (suszonych lub świeżych)
  • 250 ml czarnej herbaty
  • pół łyżeczki sody
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 175 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru dark muscovado
  • 2 jajka
  • szczypta soli
karmel:
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki 30-36%
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj. Odstaw daktyle do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej. Na koniec dodaj masę daktylową.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
wykonanie sosu:
  1. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
  2. Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee. Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów 🙂

 

Przepis znalazłam na bbcgoodfood.

Samochodowe torty urodzinowe dla Alusia 🙂
Tort tęczowy na 1 urodziny bloga 🙂

Related Post