Reklama


Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać 😉

Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee. Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie :)).

Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba 🙂

Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was 🙂

Porcja na blaszkę 22/22 cm.

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

sticky toffee pudding

 

Sticky toffee pudding
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 200 g daktyli bez pestek (suszonych lub świeżych)
  • 250 ml czarnej herbaty
  • pół łyżeczki sody
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 175 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru dark muscovado
  • 2 jajka
  • szczypta soli
karmel:
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki 30-36%
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj. Odstaw daktyle do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej. Na koniec dodaj masę daktylową.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
wykonanie sosu:
  1. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
  2. Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee. Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów 🙂
 

Przepis znalazłam na bbcgoodfood.

Related Post

Reklama

  • Wyglada bardzo smacznie 🙂

  • o takim deserze jeszcze nie słyszałam… brzmi bardzo ciekawie 🙂

  • nie tylko wygląda – smakuje wręcz przesmacznie 🙂

  • ninusiek

    nie tylko wygląda ale również smakuje rewelacyjnie

  • Kamila

    Mmmmm…i jak tu przestrzegać zasady „nie jedz po 18:00”, gdy patrząc na takie cuda, aż ślinka kapie. Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia smakowite.

  • gin

    Ja lubię 🙂 Idealny deser na te pierwsze wiosenne dni pełne śniegu… 😉

  • Pingback: Sticky toffee cupcakes | Wypieki Beaty()

  • O mamo! Za każdym razem, kiedy widzę taką pyszność żałuję, że nie jesteśmy w stanie z moim chłopakiem zjadać dużej ilości słodyczy, bo lista takich smakowitości ciągle się wydłuża, a okazji do pieczenia tak niewiele! T^T/ Ale zrobię na pewno ! 😀

  • Agata

    Od dłuższego czasu „chodził za mną sticky toffee pudding”. Znalazłam ten przepis na google i zrobiłam…. rewelacja:)))) Już sobie dodałam do ulubionych.

    • wypiekibeaty

      Też uwielbiam to ciacho 🙂

  • Pingback: Ciasto drwala - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Ania Hania

    o Boże jak mi go brakuje… 🙁 mam nadzieję, że wyjdzie tak jak ten jedyny 🙂 Bo jadłam w Szkocji różne ale tylko jeden był obłędny 🙂

    • wypiekibeaty

      Mnie właśnie też tak wzięło po pobycie w Szkocji 🙂 tylko pamiętaj – dark muscovado to mus 🙂

  • Ania Hania

    upiekłam! Idento jak w Crownie!!! 😀 Bardzo Pani dziękuję za ten przepis!

    • wypiekibeaty

      Super 🙂

%d bloggers like this: