Sticky toffee pudding

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
sticky toffee pudding

Przepis na Sticky toffee pudding

Przepis na Sticky Toffee Pudding to klasyk brytyjskiej kuchni, który zachwyca swym bogatym smakiem i konsystencją. To wilgotne, aromatyczne ciasto, zanurzone w klejącym sosie toffee, które rozpływa się w ustach. Idealne na chłodne wieczory, ten deser rozgrzewa i dodaje przyjemności każdemu kęsowi. Zaskocz swoich gości tym tradycyjnym, niezwykle apetycznym wypiekiem!

sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding przepis krok po kroku

Jeśli lubisz testować w swojej kuchni pyszne słodkie wypieki z różnych zakątków świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto z daktylami

Sticky toffee pudding przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne daktylowe ciasto podane z sosem toffee.
3.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 20
Wyposażenie
  • Porcja na blaszkę około 22/22 cm.
Składniki

składniki ciasta:

składniki na karmel:

Instrukcja
 

Jak zrobić daktylowe ciasto sticky toffee pudding

  • Daktyle drobno posiekaj, albo zmiksuj, zalej herbatą i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty (aż masa zgęstnieje), zestaw z ognia, dodaj sodę i wymieszaj.
    200 g daktyli, 250 ml czarnej herbaty, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Odstaw daktyle do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę.
    2 jajka, 1 szczypta soli
  • Dodaj cukier i miksuj, aż się ładnie połączą.
    175 g cukru dark muscovado
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.
    175 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 85 g masła
  • Na koniec dodaj masę daktylową.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

Jak zrobić sos karmelowy do ciasta

  • Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i zaczną gęstnieć (jeśli używasz inny cukier niż dark muscovado, to potrzymaj sos na ogniu do momentu aż nabierze karmelowej barwy).
    100 g cukru dark muscovado, 100 g masła, 150 ml śmietany kremówki
  • Gotowy sos lekko ostudź.
  • Ciepłe ciasto przełóż na paterę i polej sosem toffee.
  • Resztę sosu podaj oddzielnie do polania ciasta na talerzyku.
  • Najlepiej podawać ten deser na ciepło z gałką lodów :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto daktylowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sticky toffee pudding

Daktylowe ciasto z karmelem – uwagi

Sticky toffee pudding, czyli „palce lizać”, zresztą nie tylko palce, talerzyk też można wylizać. Ten pudding, to typowy deser brytyjski oblany grubą warstwą płynnego sosu toffee. Podczas naszego ostatniego krótkiego wypadu do Szkocji zajadaliśmy się nim i natychmiast po powrocie do Polski odszukałam przepis (a w zasadzie masę przepisów, z których wybrałam ten, który na zdjęciach wyglądał najbardziej podobnie). Troszkę go pozmieniałam – coś dodając lub odejmując, ale w końcu smak wyszedł taki jak trzeba.

Składniki niezbędne do przygotowania sticky toffee pudding

Do zrobienia tego ciasta będziecie potrzebować daktyle oraz ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier znajdziecie w większych marketach albo w internecie. Ma on ciemny prawie czarny kolor i cięższy, jakby kawowy smak (trochę podobny do melasy). Dzięki dark muscovado ten pudding toffi nabiera właśnie takiego głębokiego, lekko kawowego smaku.  Jeśli go nie dostaniecie, to użyjcie cukier trzcinowy, ale smak trochę się zmieni.

Jeśli lubicie toffee, słodkie i lepkie desery, to przepis dla Was!

Jeśli lubicie angielskie przepisy, to polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto devil’s food cake albo ciasto czekoladowa chmura.

sticky toffee pudding
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.86 z 7 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam na bbcgoodfood.

Polecane przepisy na ciasta z karmelem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie ciasta z karmelem albo z kajmakiem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2013 20 marca

Podziel się przepisem

21 komentarzy

  1. 2025907269ca14435395ce07f0ef972e?s=54&d=mm&r=g
    Dżessica 2022 9 marca w 22:00- Odpowiedz

    Ciasto do przeżycia, ale ten sos to wielkie drama. Nic nie gęstnieje, wylewa się. NIE GĘSTNIEJE! Proszę o POMOC!!! Szybko, potrzebuje tego na teraz, zaraz wchodzą goście. No i jak wyłączyć PIEC?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 marca w 10:22- Odpowiedz

      Przecież sosem polewasz ciasto dopiero po upieczeniu? On jest płynny – co widać na zdjęciach. Każdy sobie polewa dopiero na talerzyku

  2. 134ce38dca816b1e941aa3e88c02f17e?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2021 19 stycznia w 13:33- Odpowiedz

    A w którym momencie dodaje się te 85g masła? Bo albo zostało pominięte w przepisie, albo jestem ślepa :p a trzy razy już czytałam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 19 stycznia w 14:11- Odpowiedz

      Przegapiłaś :) – Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w trzech turach (na zmianę z rozpuszczonym masłem) do masy jajecznej.

  3. 36f3988253b49d20ba2aab2a9988dd6b?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2018 8 lutego w 10:31- Odpowiedz

    Jakiej wielkosci foremki uzyc?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 lutego w 10:47- Odpowiedz

      Tak jak w opisie do przepisu – 22/22 cm :)

  4. 5d7613058879d7df9ffff4aa0a1ff678?s=54&d=mm&r=g
    Ania Hania 2016 30 października w 14:58- Odpowiedz

    upiekłam! Idento jak w Crownie!!! :D Bardzo Pani dziękuję za ten przepis!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 30 października w 19:51- Odpowiedz

      Super :)

  5. 5d7613058879d7df9ffff4aa0a1ff678?s=54&d=mm&r=g
    Ania Hania 2016 2 października w 11:08- Odpowiedz

    o Boże jak mi go brakuje… :( mam nadzieję, że wyjdzie tak jak ten jedyny :) Bo jadłam w Szkocji różne ale tylko jeden był obłędny :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 2 października w 20:26- Odpowiedz

      Mnie właśnie też tak wzięło po pobycie w Szkocji :) tylko pamiętaj – dark muscovado to mus :)

  6. Ciasto drwala - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 23 listopada w 06:49- Odpowiedz

    […] Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding […]

  7. 1e391c025fc2c6fbbe4d43a9a4c03ec3?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2014 13 października w 15:29- Odpowiedz

    Od dłuższego czasu „chodził za mną sticky toffee pudding”. Znalazłam ten przepis na google i zrobiłam…. rewelacja:)))) Już sobie dodałam do ulubionych.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 13 października w 15:35- Odpowiedz

      Też uwielbiam to ciacho :)

  8. a0615c6b081b4f7817862e1ef0d0848a?s=54&d=mm&r=g
    egroszek 2013 19 kwietnia w 09:14- Odpowiedz

    O mamo! Za każdym razem, kiedy widzę taką pyszność żałuję, że nie jesteśmy w stanie z moim chłopakiem zjadać dużej ilości słodyczy, bo lista takich smakowitości ciągle się wydłuża, a okazji do pieczenia tak niewiele! T^T/ Ale zrobię na pewno ! :D

  9. Sticky toffee cupcakes | Wypieki Beaty 2013 17 kwietnia w 10:19- Odpowiedz

    […] może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od […]

  10. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 22 marca w 19:09- Odpowiedz

    Ja lubię :) Idealny deser na te pierwsze wiosenne dni pełne śniegu… ;)

  11. af47efeeb1e438b1b64d8609b7b21775?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2013 20 marca w 20:26- Odpowiedz

    Mmmmm…i jak tu przestrzegać zasady „nie jedz po 18:00”, gdy patrząc na takie cuda, aż ślinka kapie. Bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia smakowite.

  12. cae17bcc5731981d3ac16406bfd5896d?s=54&d=mm&r=g
    ninusiek 2013 20 marca w 09:13- Odpowiedz

    nie tylko wygląda ale również smakuje rewelacyjnie

  13. cae17bcc5731981d3ac16406bfd5896d?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2013 20 marca w 09:13- Odpowiedz

    nie tylko wygląda – smakuje wręcz przesmacznie :)

  14. 1b48671be21067c126c16837150afe70?s=54&d=mm&r=g
    pieczonetruskawki 2013 20 marca w 09:00- Odpowiedz

    o takim deserze jeszcze nie słyszałam… brzmi bardzo ciekawie :)

  15. 4c2e91f000f4dbbf217324d7fb449732?s=54&d=mm&r=g
    ervishaha 2013 20 marca w 08:46- Odpowiedz

    Wyglada bardzo smacznie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy