Brownie w skorupce jajka
Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Uwielbiam ciasta z makiem – przyzna to każdy, kto mnie zna 🙂 więc nie mogło tu zabraknąć makowców 🙂 Dziś przepis na drożdżową struclę z makiem. Ja tą konkretną zrobiłam z białym makiem (trochę trudniej go dostać niż mak niebieski, ale jest pyszny – to podstwowy składnik rogali świętomarcińskich). Oczywiście struclę makową można zrobić z makiem niebieskim 🙂

Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo uniewersalne i można z niego robić chałki i bułeczki drożdżowe (ja zresztą często robiąc struclę, obcinam z obu końców po kilka plasterków i piekę je jako bułeczki z makiem :)).

Z podanego przepisu otrzymacie dwie bardzo duże strucle, więc jeśli nie podołacie takiej ilości zróbcie ciasto tylko z połowy 🙂

Do tej strucli sama mieliłam mak, ale można oczywiście skorzystać z maku mielonego, albo z gotowej masy makowej (w tym przypadku polecam dodanie do niej około dwóch jajek, 1/4 kostki masła oraz bakalie – rodzynki, orzechy – bo według mnie zawsze jest ich tam za mało). Mak można przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy będzie mniej pracy przy pieczeniu 🙂

 

 

Strucla z makiem
 
Autor:
Składniki
składniki masy makowej:
  • 300 g maku (około 2 szklanki)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 litr mleka
  • 100 g miodu
  • 100 g rozdrobnionych migdałów i orzechów (chyba że ktoś woli więcej :))
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 25 ml rumu
  • olejek migdałowy
składniki ciasta drożdżowego:
  • 200 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
Wykonanie
wykonanie masy makowej:
  1. Zagotuj mleko, mak opłucz i zalej wrzącym mlekiem - postaw na ogień, powoli doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  2. Ugotowany mak osącz (najlepiej na drobnym sicie, albo durszlaku wyłożonym pieluszką tetrową lub gazą), ostudź a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa - dwa razy (przy drugim mieleniu można do maku dodać orzechy i migdały wtedy będą bardzo drobne).
  3. W garnku rozpuść masło, miód i cukier puder, dodaj bakalie. Dołóż ostudzony mak, a na koniec wbijaj pojedynczo jajka i energicznie mieszaj, aby je dobrze połączyć z masą. Na koniec dodaj rum (nie jest to konieczne) i aromat migdałowy (jak dla mnie - nie ma makowca bez tego aromatu :)).
  4. Masę schłódź, jeśli nie będziesz jej używał tego samego dnia, to schowaj ją do lodówki - taką masę można nawet zamrozić i użyć w późniejszym terminie 🙂
wykonanie ciasta drożdżowego:
  1. Drożdże rozprowadź w letnim leku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  2. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jaja, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza :)).
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (bardzo ładnie wyrastają ciasta drożdżowe w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę 30-35 stopni i wstawić przykryte ciasto - działa zawsze :)).
  5. Po godzinie ciasto znowu zagnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 20 x 40 cm. Ciasto możesz posmarować białkiem (wtedy masa makowa nie będzie odstawała od ciasta). Nałóż masę makową na przygotowane placki (brzegi pozostaw wolne). Następnie zwiń ciasto w rulon i dociśnij końce.
  6. Przenieś ostrożnie ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie się za nadto rumienić, wtedy możesz go przykryć folią aluminiową).
  8. Po ostudzeniu posmaruj ciasta lukrem i posyp bakaliami. Lukier zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ciasta 🙂

Brownie w skorupce jajka
Sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Related Post