Reklama


Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami

 

strudel z jabłkami

 

W sumie to zadziwiające dla mnie, ale przed feriami w Austrii nigdy wcześniej nie jadłam strudla z jabłkami – szok i niedowierzanie 😉

Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać, szczególnie, że ja wręcz uwielbiam ciasta z jabłkami i różne szarlotki.

Zwykle piekę tradycyjną szarlotkę na kruchym lub półkruchym cieście i do tej pory było mi z tym dobrze 😀

W Austrii oprócz przepysznego Kaiserschmarrn – czyli omletu cesarskiego – jedliśmy właśnie strudel z jabłkami – Apfelstrudel podany z chochlą sosu waniliowego 🙂

Tamten strudel miał fajne delikatne ciasto – nie takie zupełnie cieniutkie jak często się widzi w strudlach, ale właśnie takie troszkę grubsze, do tego masa jabłek i właśnie obłędny sos.

Zachciało mi się odtworzyć ten smak i przygotowałam w domu swój własny strudel.

Ciasto zrobiłam na bazie ciasta półkruchego – czyli z dodatkiem proszku do pieczenia – wyszło super delikatne.

Trochę dałam ciała z jabłkami – chciałam być sprytna i pocięła je na spiralne plastry moją nową tarką spiralną i to był błąd – ta tartka robi tak cieniutkie plasterki, że w pieczeniu jabłka zupełnie się rozpadły i potem w przekroju nie było widać ślicznych plasterków jabłek, tylko masę jabłkową – niezbyt fotogeniczną, ale i tak pyszną 😉

No cóż – następnym razem jabłka pokroję ręcznie w plasterki – człowiek się uczy na błędach 😀

Do strudla idzie dużo jabłek, więc aby ciasto nie rozmiękło od soku należy do nich dodać coś co wchłonie ten sok – ja użyłam bułkę tartą, może też być kasza manna, mąka pszenna z mąką ziemniaczaną, zmielone orzechy.

Możecie też dodać do jabłek rodzynki – jeśli lubicie 🙂

Koniecznie przygotujcie do strudla z jabłkami domowy sos waniliowy – nie jest trudny do zrobienia, a tworzy z ciastem duet idealny – a jeśli nie macie czasu, to do takiego ciepłego ciacha dodajcie lody 😀

 

przepis na strudel z jabłkami

 

przepis na strudel

 

prosty strudel

 

strudel z jabłkami

 

szarlotka

 

strudel z sosem waniliowym

 

Strudel z jabłkami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duże jajko (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • około 1,5 kg twardych jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • około 100 g bułki tartej (zależy jak bardzo soczyste są jabłka) albo kaszy manny
  • opcjonalnie - rodzynki
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia
  • sos waniliowy
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  2. Rozwałkuj go cieniutko - możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia - w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.
  4. Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
  5. Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej ⅓ wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta - nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
  6. Załóż te końcówki na jabłka. Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta - nakładając go na jabłka..
  7. Szerszym kawałkiem ciasta - tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony - składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części - najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
  8. Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  10. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
  11. Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów 🙂
 

 

strudel z jabłkami

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: