Strudel z jabłkami

Zaktualizowany: 2023 18 maja
strudel z jabłkami

Przepis na strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami to prawdziwa klasyka, która rozpieszcza podniebienie. Delikatne, cienkie ciasto jest wypełnione aromatyczną masą z jabłkami, która dodaje mu soczystości i słodyczy. Najlepiej podać go z sosem waniliowym, który doskonale komponuje się z smakiem jabłek, lub z lodami, tworząc idealne połączenie ciepłego i zimnego, kruchego i kremowego. Ciesz się smakiem tego wyjątkowego strudla z jabłkami, który idealnie pasuje na deser lub na specjalną okazję.

przepis na strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie mocno nadziane ciasta z jabłkami, gdzie jabłka stanowią praktycznie większość ciasta to taki strudel na pewno Wam zasmakuje. Spróbujcie koniecznie!

kruche ciasto z jabłkami

Strudel z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto zawijane z nadzieniem z jabłek.
4.20 z 5 ocen
Porcje 10
Składniki

składniki na ciasto na strudel

składniki na jabłkowe nadzienie do strudla

  • około 1,5 kg jabłek (twardych)
  • 100 g cukru trzcinowego ((lub do smaku))
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
  • około 100 g bułki tartej ((zależy jak bardzo soczyste są jabłka) albo kaszy manny)
  • rodzynki (- opcjonalnie )

dodatkowo do strudla

  • jajko (do posmarowania ciasta)
  • cukier puder (do oprószenia)
  • sos waniliowy (do podania)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na strudel

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
    120 g masła, 200 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rozwałkuj go cieniutko – możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia – w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.

Jak zrobić nadzienie z jabłek do strudla

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.
    około 1,5 kg jabłek
  • Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą. Jeśli lubisz to dodaj również rodzynki.
    100 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, około 100 g bułki tartej, rodzynki

Jak zrobić strudel z jabłkami

  • Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej 1/3 wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta – nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
  • Załóż te końcówki na jabłka.
  • Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta – nakładając go na jabłka..
  • Szerszym kawałkiem ciasta – tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony – składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części – najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
  • Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.
    jajko
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
    cukier puder
  • Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów :)
    sos waniliowy
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
strudel z jabłkami

Zawijany strudel z jabłkami – uwagi

W sumie to zadziwiające dla mnie, ale przed feriami w Austrii nigdy wcześniej nie jadłam strudla z jabłkami – szok i niedowierzanie.

Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać, szczególnie, że ja wręcz uwielbiam ciasta z jabłkami i różne szarlotki.

Zwykle piekę tradycyjną szarlotkę na kruchym lub półkruchym cieście i do tej pory było mi z tym dobrze.

W Austrii oprócz przepysznego Kaiserschmarrn – czyli omletu cesarskiego – jedliśmy właśnie strudel z jabłkami – czyli Apfelstrudel podany z chochlą sosu waniliowego.

Tamten strudel miał fajne delikatne ciasto – nie takie zupełnie cieniutkie jak często się widzi w strudlach, ale właśnie takie troszkę grubsze, do tego masa jabłek i właśnie obłędny sos.

Zachciało mi się odtworzyć ten smak i przygotowałam w domu swój własny strudel.

Ciasto zrobiłam na bazie ciasta półkruchego – czyli z dodatkiem proszku do pieczenia – wyszło super delikatne.

Trochę dałam ciała z jabłkami – chciałam być sprytna i pocięłam je na spiralne plastry moją nową tarką spiralną i to był błąd – ta tartka robi tak cieniutkie plasterki, że w pieczeniu jabłka zupełnie się rozpadły i potem w przekroju nie było widać ślicznych plasterków jabłek, tylko masę jabłkową – niezbyt fotogeniczną, ale i tak pyszną.

No cóż – następnym razem jabłka pokroję ręcznie w plasterki – człowiek się uczy na błędach.

Do strudla idzie dużo jabłek, więc aby ciasto nie rozmiękło od soku należy do nich dodać coś co wchłonie ten sok – ja użyłam bułkę tartą, może też być kasza manna, mąka pszenna z mąką ziemniaczaną, zmielone orzechy.

Możecie też dodać do jabłek rodzynki – jeśli lubicie :)

Koniecznie przygotujcie do strudla z jabłkami domowy sos waniliowy – nie jest trudny do zrobienia, a tworzy z ciastem duet idealny – a jeśli nie macie czasu, to do takiego ciepłego ciacha dodajcie lody :D

Zachęcam was również do zobaczenia moich przepisów na ciasta z jabłkami.

przepis na strudel
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.20 z 5 ocen
Postaw mi kawę

prosty strudel
szarlotka
strudel z sosem waniliowym
strudel z jabłkami

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami. Na blogu znajdziecie przepisy na pyszne polskie szarlotki, a także przepisy na ciasta z jabłkami ze świata. Każdy z nich jest pyszny i jedyny w swoim rodzaju. Spróbujcie koniecznie!

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 5 maja