Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasteczka marchewkowe

To mój pierwszy suflet – nigdy wcześniej żadnego nie piekłam – i byłam trochę przestraszona. W końcu wiele się mówi o tym, że suflety są kapryśne i nieprzewidywalne.

Samo wykonanie nie jest szczególnie skomplikowane (bazuje na porządnym ubiciu piany z białek), ale potem może się okazać, że suflet nie wyrósł, albo od razu spektakularnie opadł, a nawet zapadł się.

Mogę odetchnąć z ulgą – moja pierwsza próba wypadła pozytywnie i nawet zdążyłam zrobić kilka fotek – chociaż na fotografiach suflety są już niższe niż zaraz po upieczeniu (podczas pieczenia wisiałam na piekarniku i mocno je dopingowałam do rośnięcia ;)).

Może mój pierwszy wybór nie jest standardowy – bo królem sufletów jest suflet czekoladowy, a ja wybrałam suflet rabarbarowy.

Gdy zobaczyłam zdjęcia sufletu na Kucharnii, to się zakochałam i nie mogłam mu odpuścić 🙂

Deser wyszedł bardzo smaczny, mocno owocowy, leciutki i orzeźwiający. Nawet mój mąż stwierdził: „żona, to jest dobre” 🙂

Podaję porcję na około 8 sufletów w kokilkach o pojemności 120-150 ml.

suflet rabarbarowy_1

suflet rabarbarowy_3

suflet rabarbarowy_4

suflet rabarbarowy_6

Suflet rabarbarowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 250 g rabarbaru pokrojonego na kawałki o wielkości około 1 cm
  • 70 g cukru (można dać mniej)
  • 70 g jagód, borówek lub jeżyn (do nadania koloru, mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże białka (z jajek L)
  • 40 g cukru do białek
Wykonanie
  1. Rabarbar umieść w rondelku, dodaj cukier i wlej trochę wody - podgrzewaj aż rabarbar zmięknie.
  2. Dodaj jagody/borówki i gotuj dalej - w razie konieczności dodawaj po trochu wodę.
  3. Owoce gotuj do momentu aż staną się papką, wtedy dodaj do nich mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody - wymieszaj, zdejmij z ognia i ostudź.
  4. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące (podobnie jak robi się bezę).
  5. Dodaj do białek po łyżce owoce i krótko miksuj.
  6. Kokilki wysmaruj masłem (aż po brzegi) i wysyp cukrem kryształem.
  7. Nałóż masę do kokilek.
  8. Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (na termoobiegu) i piecz około 8-10 minut.
  9. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij kokilki.
  10. Deser posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasteczka marchewkowe

Related Post