Sugar cookies wg Marthy Stewart
Przepis na ciastka maślane wg Marthy Stewart
Zapraszam na sugar cookies, czyli na proste kruche ciasteczka maślane w stylu amerykańskim. Takie ciasteczka powstają przez ucieranie masła z cukrem, dlatego nazywane są właśnie sugar cookies. Ciastka po upieczeniu są cudownie kruche i rozpływające się w ustach. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciastka sugar cookies przepis krok po kroku
Jeśli lubicie domowe ciasteczka, to koniecznie zróbcie te kruche ciastka. Świetnie trzymają one kształt podczas pieczenia, więc możecie wyciąć fantazyjne kształty.
Ciasteczka Sugar cookies przepis
Składniki
składniki na sugar cookies
- 600 g mąki pszennej (- 4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 230 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka ( starta z jednej cytryny)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka sugar cookies
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.230 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i sola.600 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Ma masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka.2 łyżeczki soku z cytryny, skórka, 2 jajka
- Zmniejsz obroty i dodawaj po trochu mąkę.
- Jeśli mikser będzie miał problemy z wyrobieniem ciasta, to resztę ciasta wyrób ręcznie.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę – ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je nawet kilka dni w lodówce.
- Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i każdą cienko rozwałkuj – foremkami wycinaj ciastka.
- Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 15-18 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Kruche ciasteczka sugar cookies – uwagi
Sugar cookies to takie słodkie maślane ciasteczka – podczas pieczenia zachowują swój kształt, więc świetnie nadają się do zdobienia.
Ale i bez zdobienia są pyszne – szczególnie jeśli je dodatkowo zaromatyzujecie – ja do swoich dodałam sok i skórkę z cytryny.
Na blogu jest już jeden przepis na sugar cookies, dziś podaję przepis Marthy Stewart z książki „Cookies”.
Możecie przygotować ciastka z jednego i drugiego przepisu i wybrać, który jest lepszy :)
Martha jak zwykle podaje „końskie” porcje przepisów – tak jest też i tym razem – z tej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek :)
Ps. Jeśli nie lubicie cytryny, to możecie ją zamienić na np. pomarańczę, wanilię, albo dodać np. aromat migdałowy :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka – na blogu znajdziecie ich już całkiem sporo.
Polecane przepisy na ciasteczka
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Tutaj znajdziecie między innymi trzy takie przepisy: