Szyszki z ryżu preparowanego
Bezowy torcik z żurawiną

Nazwa cukrowe ciasteczka – nie jest zbyt szczęśliwa – dlatego post nazwałam „sugar cookies”.

Takie ciasteczka są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i bardzo często piecze się je również na święta Bożego Narodzenia.

Myślę, że nie popełniłabym błędu nazywając je ciasteczkami maślanymi (przepis na takie ciasteczka znajdziecie tutaj).

Zaletą tego przepisu jest, że zagniecionego ciasta nie trzeba schładzać – a nawet jest to nie wskazane.

Ciasteczka nie rosną zbyt mocno, więc można ich dużo zmieścić na blaszce i można na nich odciskać różne wzory.

Świetnie nadają się do lukrowania (przepis na lukier znajdziecie tutaj).

Z podanej porcji otrzymacie około 4 blachy ciasteczek.

sugar cookies2

sugar cookies1

sugar cookies3

Sugar cookies
 
Autor:
Składniki
  • 230 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki (ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i wanilię - zmiksuj.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  4. Dokończ zagniatanie rękami - w razie potrzeby dodaj więcej mąki - masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  5. Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj ciasteczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
  8. Po wystygnięciu możesz ciastka udekorować.

Przepis znaleziony tutaj.

Szyszki z ryżu preparowanego
Bezowy torcik z żurawiną

Related Post