Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy
Przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy i syrop
Dziś mam dla Was przepis 2 w 1. Przy jednej pracy otrzymujecie dwa produkty! Po pierwsze pyszny syrop truskawkowo-rabarbarowy, a po drugie dżem truskawkowo-rabarbarowy. Przepis możecie łatwo zwielokrotnić, aby otrzymać więcej słoiczków.
Spis treści
Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy przepis krok po kroku
Jeśli robisz domowe przetwory, to w tym roku zrób dla swojej rodziny rewelacyjny dżem z truskawek i rabarbaru oraz syrop truskawkowy z rabarbarem. Będą idealne na zimę!
Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy
- Truskawki i rabarbar włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej wodą.½ kg rabarbaru, ½ kg truskawek, 200 g cukru, 250 ml wody
- Postaw na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia.
- Gdy owoce i rabarbar puszczą sok, a woda się zagotuje, zestaw z ognia i poczekaj, aż wszystko wystygnie.
- Przecedź przez gęste sitko i przelej do butelki.
- Aby zrobić dżem z pozostałości umieść je ponownie w garnku i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
- Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i postaw dnem do góry do wystudzenia.
Notatki
Prywatne
Syrop truskawkowy i dżem truskawkowy z rabarbarem – uwagi
Mam dla Was przepis bardzo na czasie, a w zasadzie to nawet dwa połączone przepisy :)
Jeden na syrop truskawkowo-rabarbarowy, a drugi na dżem o takim samym składzie.
I w zasadzie jest przy nich jedna robota – najpierw przygotowujecie syrop, a potem z owoców robicie dżem.
Syrop mi smakuje rewelacyjnie – dodaję go do wody z lodem i popijam przez cały dzień – będzie idealny dla dzieci, które często nie lubią pić zwykłej wody (a na pewno będzie lepszy i zdrowszy niż „syrop do rozrabiania” ze sklepu).
Syrop możecie też dodać np. do piwa, albo wykorzystać do drinków :)
Co macie robić z dżemem, to raczej nie muszę mówić;)
Z tej porcji wychodzi butelka syropu (około 300 ml), ja ją przeznaczyłam od razu do spożycia, ale myślę, że możecie też zrobić z niego zapasy zimowe (wtedy przygotujcie większą porcję, a sok i dżemy zapasteryzujcie).
Przepisy znalazłam u mojej imienniczki Beaty na blogu „Magazyn kuchenny” (znajdziecie tam również przepis na lemoniadę z tego syropu :)).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe przetwory.
Polecane przepisy na domowe syropy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i zdrowsze domowe syropy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Świetny przepis ☺️ Takie 2 w 1
Tak lubię najbardziej – jedna robota, a dużo w spiżarce :) W tym roku też tak robiłam, tylko z samych truskawek – mam teraz mnóstwo syropu truskawkowego, który uwielbia moja córka :D
Hej, hej! Ależ się cieszę, że zechciałaś wypróbować mój syrop, imienniczko :-) To prawie, jakbyśmy się spotkały przy szklance lemoniady, prawda?
Grzechem było nie spróbować :) Syrop faktycznie rewelacyjny – trafiony w moje smaki, a dżemik zawekowany czeka na jesień :) Dziękuję za przepyszne przepisy Beatko :)