Syrop korzenny

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
syrop korzenny_4a

Przepis na korzenny syrop z imbirem idealny do jesiennej herbaty

Przygotujcie dziś ze mną niezwykle aromatyczny syrop korzenny z dużą ilością przypraw korzennych i lekko pikantnego imbiru. Taki syrop to doskonały dodatek do jesiennej i zimowe herbaty – sprawi, że taka herbata będzie cudownie rozgrzewająca i aromatyczna.

syrop korzenny_1a

Syrop korzenny przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne syropy, które możesz dodawać do różnych napojów, to spróbuj ten przepis.

syrop korzenny 5a

Syrop korzenny przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy syrop z imbiru i rozgrzewających korzennych przypraw.
4.39 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 400 ml
Składniki

składniki na syrop korzenny

Instrukcja
 

Jak zrobić syrop korzenny

  • Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut – aż woda trochę odparuje, a syrop nabierze ciemnego, brązowego koloru.
    0,5 litra wody, 200 g cukru, 10 goździków, 4 laski cynamonu, 16 ziaren kardamonu, około 30 g świeżego imbiru, 0,5 gałki muszkatołowej, 10 ziarenek ziela angielskiego
  • Wyłącz gaz, rondelek przykryj przykrywką i pozostaw tak na kolejne pół godziny.
  • Po tym czasie możesz przelać syrop przez sito i przelać do buteleczki (jeśli przyprawy zostawisz dłużej, to syrop będzie bardziej aromatyczny).
  • Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe syrop imbirowy, syrop z imbiru
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
syrop korzenny_3a

Korzenny syrop – uwagi

Dziś mam dla was coś innego – syrop korzenny z imbirem.

Mamy jesień, zima za pasem i trzeba się jakoś rozgrzać.

Ja najchętniej piję zieloną herbatę w ilościach hurtowych – od razu zaparzam sobie „kubeczek” pół litrowy i sobie sączę :)

W domu to nawet zaparzam ogromny termos herbaty (taki 2,7 litra), aby co chwila nie robić nowej herbaty.

Ale wracając do tematu, do takiej herbaty nie ma nic lepszego niż łyżeczka miodu, odrobina domowego soku malinowego lub właśnie pyszny i aromatyczny syrop korzenny.

Do tej pory kupowałam taki syrop, ale ostatnio trafiłam na przepis na domowy syrop na blogu Wypieki z pasją i stwierdziłam, że warto spróbować :)

Przepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb i mojego podniebienia – i Was też zachęcam do eksperymentowania, ale na pewno warto go zrobić :)

Mi z podanej porcji wyszło 400 ml syropu – ale czuję, że ta pierwsza porcja szybko się rozejdzie ;)

Ps. Używałam przyprawy w całych kawałkach, jeśli masz tylko mielone, to możesz je użyć, ale dodawaj stopniowo i sprawdzaj smak, a na koniec przelej syrop przez gazę, aby pozbyć się drobnych kawałków.

Zachęcam Cię również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe napoje. Zobacz, a może znajdziesz coś dla siebie :)

syrop korzenny_6a

Polecane przepisy na domowy syrop do napojów

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe syropy idealne na kawy, herbaty albo rozrabiania z wodą. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 23 września