Orzechy w papryce
Domowy hummus

Syrop pomarańczowy do kawy i nie tylko 🙂

 

syrop z pomarańczy

 

Uwielbiam kawę z dużą ilością spienionego mleka, a do niej najchętniej zamiast odrobiny cukru dodaję różne smakowe syropy 🙂

Najczęściej po prostu kupuję je w sklepie, ale od czasu do czasu robię je sama – kilka przepisów jest na blogu.

Zima i rozkręcający się sezon na pomarańcze natchnął mnie do zrobienia domowego syropu pomarańczowego (te kupne, to oprócz cukru mają całą masę E  i zero pomarańczy).

Jak widzicie na zdjęciach syrop ma obłędny pomarańczowy kolor i smakuje wręcz wyśmienicie – kawę z jego dodatkiem pochłonęłam prawie jednym łykiem 🙂

Taki syrop pomarańczowy możecie dodawać nie tylko do kawy – świetnie się sprawdzi do herbaty – zamiast cukru, albo możecie dodać go trochę do grzanego wina, aby dodać mu pomarańczowego smaku, świetnie nada się również do polania placuszków albo naleśników.

Możecie go też rozrobić po prostu z wodą i wypić jak lemoniadę 😀

Ja czuję, że tej zimy jeszcze nie raz przygotuję sobie ten syrop – szczególnie, że robi się go szybko.

syrop z pomarańczy

 

syrop do kawy

 

syrop z pomarańczy

 

syrop pomarańczowy

 

syrop pomarańczowy

 

pomarańcze

 

Syrop pomarańczowy
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • ¾ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie to było 2,5 pomarańczy)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Wykonanie
  1. W rondelku zagotuj wodę z cukrem.
  2. Sok pomarańczowy zmieszaj ze skrobią i dodaj do gotującego się syropu.
  3. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
  4. Ostudź i przelej do buteleczki.

 

Przepis Marthy Stewart z małymi zmianami.

Orzechy w papryce
Domowy hummus

Related Post