Przepis na syrop pomarańczowy

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
syrop z pomarańczy

Przepis na syrop pomarańczowy do kawy, herbaty i nie tylko

Przepis na domowy syrop z pomarańczy to doskonały sposób na wyciśnięcie esencji soczystych pomarańczy . Ten aromatyczny i słodki syrop jest idealny do dodawania do napojów, koktajli czy deserów. To prosta receptura, która przenosi świeżość i smak pomarańczy prosto do Twojego kubka. Spróbuj koniecznie!

syrop z pomarańczy

Domowy syrop pomarańczowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz owocowe syropy idealne jako dodatek do różnych napojów, to koniecznie przygotuj taki domowy syrop.

syrop z pomarańczy

Syrop pomarańczowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny domowy syrop pomarańczowy.
5 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 2 szklanki
Składniki

składniki na syrop pomarańczowy

  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 120 ml wody
  • 180 ml soku pomarańczowego ( wyciśniętego z pomarańczy (u mnie to było 2,5 pomarańczy))
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej – można zrezygnować)
Instrukcja
 

Jak zrobić syrop pomarańczowy

  • W rondelku zagotuj wodę z cukrem.
    200 g cukru, 120 ml wody
  • Sok pomarańczowy zmieszaj ze skrobią i dodaj do gotującego się syropu.
    180 ml soku pomarańczowego, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut – aż syrop lekko zgęstnieje.
  • Ostudź i przelej do buteleczki.
Prywatne
Słowa kluczowe syrop z pomarańczy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
syrop do kawy

Pomarańczowy syrop – uwagi

Dziś mam dla was przepis na syrop pomarańczowy. Uwielbiam kawę z dużą ilością spienionego mleka, a do niej najchętniej zamiast odrobiny cukru dodaję różne smakowe syropy. Najczęściej po prostu kupuję je w sklepie, ale od czasu do czasu robię je sama – kilka przepisów jest na blogu. Zima i rozkręcający się sezon na pomarańcze natchnął mnie do zrobienia domowego syropu pomarańczowego (te kupne, to oprócz cukru mają całą masę E  i zero pomarańczy).

syrop z pomarańczy

Jak używać syrop z pomarańczy?

Jak widzicie na zdjęciach syrop ma obłędny pomarańczowy kolor i smakuje wręcz wyśmienicie – kawę z jego dodatkiem pochłonęłam prawie jednym łykiem :) Taki syrop pomarańczowy możecie dodawać nie tylko do kawy – świetnie się sprawdzi do herbaty – zamiast cukru, albo możecie dodać go trochę do grzanego wina, aby dodać mu pomarańczowego smaku, świetnie nada się również do polania placuszków albo naleśników. Możecie go też rozrobić po prostu z wodą i wypić jak lemoniadę.

Ja czuję, że tej zimy jeszcze nie raz przygotuję sobie ten syrop – szczególnie, że robi się go szybko.

Pomarańcze w syropie do herbaty przepis

Jeśli chcecie to możecie też zrobić pyszne pomarańcze w syropie idealne do herbaty. Tutaj zamiast używania soku pomarańczowego musicie dwie większe pomarańcze wyszorować i pokroić w plasterki. W garnku zagotujcie 1 szklankę wody razem z 1,5 szklanki cukru (200 g). Gdy cukier się rozpuści dodajcie pokrojone pomarańcze i gotujcie przez około 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Tak przygotowane pomarańcze przełóżcie do wyparzonego słoiczka i zalejcie syropem pomarańczowym. Pomarańcze w syropie do herbaty najlepiej przechowywać w lodówce do momentu ich zużycia. Zimową i jesienną porą takie aromatyczne i słodkie pomarańcze będą doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, ale możecie je również dodać do wina grzanego.

syrop pomarańczowy
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 7 ocen
Postaw mi kawę
syrop pomarańczowy
pomarańcze

Przepis Marthy Stewart z małymi zmianami.

Polecane przepisy na domowe syropy do napojów

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne syropy o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 2 stycznia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 665b1b5e80027b3861f97611957f9da8?s=54&d=mm&r=g
    Bubulinek 2019 1 października w 13:49- Odpowiedz

    Po jakiego grzyba w przepisie jest krochmal? Kukurydziany to paskudztwo ktore zaburza balans chormonalny
    a ziemniaczany choc zdrowszy to ciagle po co?
    Syrop prawdziwy to sok z woda I z syropem z cukru. Nic wiecej nie potrzebuje.
    Zaprawiony krochmalem to po prostu rzadki kisiel.

  2. c33ec3957251de908c821224f520f25d?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2018 4 lutego w 17:04- Odpowiedz

    Postanowiłam wypróbować twój przepis, bo rzeczywiście wydaje się szybki i prosty do zrobienia. I mam pytanie; jak długo można go przechowywać? Tak mniej więcej.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 4 lutego w 17:12- Odpowiedz

      Hmm, u mnie szybko wyszedł, ale myślę, że jeśli słoiczki poddasz pasteryzacji, to może stać długo – podobnie jak np sok malinowy

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy