Tort chałwowy z bezowym środkiem 🙂
Ciasto kokosowo-rabarbarowe

Dzisiaj mam dla Was coś nowego – utworzyłam kategorię przetwory, a oto pierwszy przepis 🙂

Syrop z mniszka jest bardzo smaczny (pachnie i smakuje jak miód), a do tego bardzo zdrowy – w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat 🙂

Można go dodawać do herbaty, pić sam, albo dodawać np. do jogurtu lub mleka z musli (tak robi mój synek).

Mniszki należy zbierać z dala od drogi i wypatrywać te, na których jest dużo pyłku. Nie powinno się ich zbierać po deszczu, bo wypłukuje nektar. Zbieramy całe główki – bez łodyki i liści (chociaż one też mają lecznicze wartości, podobnie jak korzeń mniszka).

Sezon na mniszka w pełni, więc zapraszam na łąki 🙂

Przepis i pomysł zaczerpnięty z Agata gotuje

syrop z mniszka lekarskiego1

syrop z mniszka lekarskiego2

 

Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie - mlecza)
 
Autor:
Składniki
  • ok 1kg główek mniszka lekarskiego (jedna główka to ok 1gram)
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru
  • sok z dwóch dużych cytryn
Wykonanie
  1. Zebrane główki kwiatów ułóż na białej powierzchni (np gazeta) na godzinę. To pozwoli robaczkom w spokoju opuścić kwiaty. Przełóż je do sporego garnka i zalej 1,5 litrami wody. Przykryj pokrywką, zagotuj i zostaw na małym gazie na 20 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zostaw wywar do nasiąknięcia na parę godzin.
  2. Po odstaniu odcedź kwiaty przez gazę lub tetrę. Dobrze wyciśnij sok z kwiatów - to w końcu na nim nam najbardziej zależy. Powinniśmy otrzymać tyle samo naparu ile wlaliśmy wody (czyli ok 1,5 litra).
  3. Nie przejmuj się zielonym zabarwieniem - później on zniknie. Wlej to do dużego garnka o możliwie największej średnicy.
  4. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu aby odparowała woda. Nie należy doprowadzać do wrzenia a cały proces zajmuje ok 2 godzin.
  5. Syrop będzie gotowy, kiedy po zamieszaniu będzie się mocno pienił. Pamiętaj, że po ostudzeniu płyn zgęstnieje.
  6. Wlej do butelek i rozkoszuj się własnym syropem!
  7. Kolor syropu może być od żółtego aż do brązowego i zależy od ilości kwiatów oraz pyłku na nich.
Notatki
Na zdrowie 🙂

Tort chałwowy z bezowym środkiem 🙂
Ciasto kokosowo-rabarbarowe

Related Post