Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie – mlecza)
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Przygotuj dziś ze mną syrop z mniszka lekarskiego, czyli z mleczy. Mniszek lekarski znany jest ze swoich właściwości oczyszczających i wspierających zdrowie wątroby oraz układu trawiennego. Taki syrop możesz go dodawać do herbaty, napojów czy deserów, aby cieszyć się słodkim smakiem i jednocześnie korzystać z jego korzyści zdrowotnych.
Spis treści
Syrop z mniszka lekarskiego przepis krok po kroku
Jeśli masz dostęp do dobrego mniszka lekarskiego, to wiosną warto go zebrać i przyrządzić taki słodki i jednocześnie zdrowy syrop.
Syrop z mniszka lekarskiego przepis
Składniki
składniki na syrop z mniszka lekarskiego
- ok 1 kg główek mniszka lekarskiego ((jedna główka to ok 1gram))
- 1,5 litra wody
- 1,5 kg cukru
- sok (z dwóch dużych cytryn)
Instrukcja
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego
- Zebrane główki kwiatów ułóż na białej powierzchni (np. gazeta) na godzinę.ok 1 kg główek mniszka lekarskiego
- To pozwoli robaczkom w spokoju opuścić kwiaty.
- Przełóż je do sporego garnka i zalej 1,5 litrami wody.1,5 litra wody
- Przykryj pokrywką, zagotuj i zostaw na małym gazie na 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie zostaw wywar do nasiąknięcia na parę godzin.
- Po odstaniu odcedź kwiaty przez gazę lub tetrę.
- Dobrze wyciśnij sok z kwiatów – to w końcu na nim nam najbardziej zależy. Powinniśmy otrzymać tyle samo naparu ile wlaliśmy wody (czyli ok 1,5 litra).
- Nie przejmuj się zielonym zabarwieniem – później on zniknie. Wlej to do dużego garnka o możliwie największej średnicy.
- Dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu aby odparowała woda.1,5 kg cukru, sok
- Nie należy doprowadzać do wrzenia a cały proces zajmuje ok 2 godzin.
- Syrop będzie gotowy, kiedy po zamieszaniu będzie się mocno pienił. Pamiętaj, że po ostudzeniu płyn zgęstnieje.
- Wlej do butelek i rozkoszuj się własnym syropem!
- Kolor syropu może być od żółtego aż do brązowego i zależy od ilości kwiatów oraz pyłku na nich.
Notatki
Prywatne
Syrop z mleczy – uwagi
Dzisiaj mam dla Was coś nowego – utworzyłam kategorię przetwory, a oto pierwszy przepis :)
Syrop z mniszka jest bardzo smaczny (pachnie i smakuje jak miód), a do tego bardzo zdrowy – w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat :)
Można go dodawać do herbaty, pić sam, albo dodawać np. do jogurtu lub mleka z musli (tak robi mój synek).
Mniszki należy zbierać z dala od drogi i wypatrywać te, na których jest dużo pyłku.
Nie powinno się ich zbierać po deszczu, bo wypłukuje nektar.
Zbieramy całe główki – bez łodygi i liści (chociaż one też mają lecznicze wartości, podobnie jak korzeń mniszka).
Sezon na mniszka w pełni, więc zapraszam na łąki :)
Przepis i pomysł zaczerpnięty z Agata gotuje.
Przy okazji polecam wam domowy ekstrakt z wanilii – niezbędny przy wielu słodkich wypiekach i deserach.
Polecane przepisy na domowe syropy
Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie syropy, które możecie wykorzystać jako dodatek do herbaty albo nawet kawy. Tutaj polecam między innymi:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz