Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie – mlecza)

Zaktualizowany: 2023 29 maja
syrop z mniszka lekarskiego1

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Przygotuj dziś ze mną syrop z mniszka lekarskiego, czyli z mleczy. Mniszek lekarski znany jest ze swoich właściwości oczyszczających i wspierających zdrowie wątroby oraz układu trawiennego. Taki syrop możesz go dodawać do herbaty, napojów czy deserów, aby cieszyć się słodkim smakiem i jednocześnie korzystać z jego korzyści zdrowotnych.

syrop z mniszka lekarskiego2

Syrop z mniszka lekarskiego przepis krok po kroku

Jeśli masz dostęp do dobrego mniszka lekarskiego, to wiosną warto go zebrać i przyrządzić taki słodki i jednocześnie zdrowy syrop.

syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego przepis

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowy syrop z mniszka lekarskiego.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
3 hours
Czas całkowity 4 hours
Porcje 1 butelka
Składniki

składniki na syrop z mniszka lekarskiego

  • ok 1 kg główek mniszka lekarskiego ((jedna główka to ok 1gram))
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru
  • sok (z dwóch dużych cytryn)
Instrukcja
 

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego

  • Zebrane główki kwiatów ułóż na białej powierzchni (np. gazeta) na godzinę.
    ok 1 kg główek mniszka lekarskiego
  • To pozwoli robaczkom w spokoju opuścić kwiaty.
  • Przełóż je do sporego garnka i zalej 1,5 litrami wody.
    1,5 litra wody
  • Przykryj pokrywką, zagotuj i zostaw na małym gazie na 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie zostaw wywar do nasiąknięcia na parę godzin.
  • Po odstaniu odcedź kwiaty przez gazę lub tetrę.
  • Dobrze wyciśnij sok z kwiatów – to w końcu na nim nam najbardziej zależy. Powinniśmy otrzymać tyle samo naparu ile wlaliśmy wody (czyli ok 1,5 litra).
  • Nie przejmuj się zielonym zabarwieniem – później on zniknie. Wlej to do dużego garnka o możliwie największej średnicy.
  • Dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu aby odparowała woda.
    1,5 kg cukru, sok
  • Nie należy doprowadzać do wrzenia a cały proces zajmuje ok 2 godzin.
  • Syrop będzie gotowy, kiedy po zamieszaniu będzie się mocno pienił. Pamiętaj, że po ostudzeniu płyn zgęstnieje.
  • Wlej do butelek i rozkoszuj się własnym syropem!
  • Kolor syropu może być od żółtego aż do brązowego i zależy od ilości kwiatów oraz pyłku na nich.
Notatki
Na zdrowie :)
Prywatne
Słowa kluczowe syrop z mlecza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Syrop z mleczy – uwagi

Dzisiaj mam dla Was coś nowego – utworzyłam kategorię przetwory, a oto pierwszy przepis :)

Syrop z mniszka jest bardzo smaczny (pachnie i smakuje jak miód), a do tego bardzo zdrowy – w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat :)

Można go dodawać do herbaty, pić sam, albo dodawać np. do jogurtu lub mleka z musli (tak robi mój synek).

Mniszki należy zbierać z dala od drogi i wypatrywać te, na których jest dużo pyłku.

Nie powinno się ich zbierać po deszczu, bo wypłukuje nektar.

Zbieramy całe główki – bez łodygi i liści (chociaż one też mają lecznicze wartości, podobnie jak korzeń mniszka).

Sezon na mniszka w pełni, więc zapraszam na łąki :)

Przepis i pomysł zaczerpnięty z Agata gotuje.

Przy okazji polecam wam domowy ekstrakt z wanilii – niezbędny przy wielu słodkich wypiekach i deserach.

Polecane przepisy na domowe syropy

Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie syropy, które możecie wykorzystać jako dodatek do herbaty albo nawet kawy. Tutaj polecam między innymi:

Opublikowano: 2013 16 maja

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy