Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie – mlecza)

Zaktualizowany: 2023 29 maja
syrop z mniszka lekarskiego1

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Przygotuj dziś ze mną syrop z mniszka lekarskiego, czyli z mleczy. Mniszek lekarski znany jest ze swoich właściwości oczyszczających i wspierających zdrowie wątroby oraz układu trawiennego. Taki syrop możesz go dodawać do herbaty, napojów czy deserów, aby cieszyć się słodkim smakiem i jednocześnie korzystać z jego korzyści zdrowotnych.

syrop z mniszka lekarskiego2

Syrop z mniszka lekarskiego przepis krok po kroku

Jeśli masz dostęp do dobrego mniszka lekarskiego, to wiosną warto go zebrać i przyrządzić taki słodki i jednocześnie zdrowy syrop.

syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego przepis

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowy syrop z mniszka lekarskiego.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
3 hours
Czas całkowity 4 hours
Porcje 1 butelka
Składniki

składniki na syrop z mniszka lekarskiego

  • ok 1 kg główek mniszka lekarskiego ((jedna główka to ok 1gram))
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru
  • sok (z dwóch dużych cytryn)
Instrukcja
 

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego

  • Zebrane główki kwiatów ułóż na białej powierzchni (np. gazeta) na godzinę.
    ok 1 kg główek mniszka lekarskiego
  • To pozwoli robaczkom w spokoju opuścić kwiaty.
  • Przełóż je do sporego garnka i zalej 1,5 litrami wody.
    1,5 litra wody
  • Przykryj pokrywką, zagotuj i zostaw na małym gazie na 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie zostaw wywar do nasiąknięcia na parę godzin.
  • Po odstaniu odcedź kwiaty przez gazę lub tetrę.
  • Dobrze wyciśnij sok z kwiatów – to w końcu na nim nam najbardziej zależy. Powinniśmy otrzymać tyle samo naparu ile wlaliśmy wody (czyli ok 1,5 litra).
  • Nie przejmuj się zielonym zabarwieniem – później on zniknie. Wlej to do dużego garnka o możliwie największej średnicy.
  • Dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu aby odparowała woda.
    1,5 kg cukru, sok
  • Nie należy doprowadzać do wrzenia a cały proces zajmuje ok 2 godzin.
  • Syrop będzie gotowy, kiedy po zamieszaniu będzie się mocno pienił. Pamiętaj, że po ostudzeniu płyn zgęstnieje.
  • Wlej do butelek i rozkoszuj się własnym syropem!
  • Kolor syropu może być od żółtego aż do brązowego i zależy od ilości kwiatów oraz pyłku na nich.
Notatki
Na zdrowie :)
Prywatne
Słowa kluczowe syrop z mlecza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Syrop z mleczy – uwagi

Dzisiaj mam dla Was coś nowego – utworzyłam kategorię przetwory, a oto pierwszy przepis :)

Syrop z mniszka jest bardzo smaczny (pachnie i smakuje jak miód), a do tego bardzo zdrowy – w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat :)

Można go dodawać do herbaty, pić sam, albo dodawać np. do jogurtu lub mleka z musli (tak robi mój synek).

Mniszki należy zbierać z dala od drogi i wypatrywać te, na których jest dużo pyłku.

Nie powinno się ich zbierać po deszczu, bo wypłukuje nektar.

Zbieramy całe główki – bez łodygi i liści (chociaż one też mają lecznicze wartości, podobnie jak korzeń mniszka).

Sezon na mniszka w pełni, więc zapraszam na łąki :)

Przepis i pomysł zaczerpnięty z Agata gotuje.

Przy okazji polecam wam domowy ekstrakt z wanilii – niezbędny przy wielu słodkich wypiekach i deserach.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.88 z 8 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe syropy

Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie syropy, które możecie wykorzystać jako dodatek do herbaty albo nawet kawy. Tutaj polecam między innymi:

Opublikowano: 2013 16 maja

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy