Reklama


Szarlotka cytrynowa

Szarlotka cytrynowa

ciasto z jabłkami

 

Jest zimno – musi też być szarlotka 🙂

Tym razem w wydaniu lekko cytrynowym, z lekkim, rozpływającym się w ustach ciastem miodowym i masą jabłek.

Cytrynowy aromat pochodzi z cytrynowej galaretki, która pomaga jabłkom zachować odpowiednią strukturę oraz z cytrynowego lukru, którym wykończona jest szarlotka.

Ciasto jest najlepsze, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto jest bardzo kruche, delikatne i właśnie rozpływające się.

Jeśli boicie się o jego zepsucie, to najlepiej wyjmijcie je z lodówki trochę wcześniej, aby ciasto lekko zmiękło.

Szarlotkę cytrynową upieczecie bardzo szybko, bo zajmie to Wam w sumie jakieś 20 minut 🙂 Za to musi trochę potem postać, aby miodowe ciasto namiękło od jabłek (jabłka są smażone z galaretką cytrynową).

Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja piekłam je w foremce 35/27 cm.

Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami, które znajdziecie tutaj.

jabłecznik

 

jabłecznik

 

szarlotka-cytrynowa-5

 

szarlotka

 

jabłecznik

 

szarlotka cytrynowa

 

Szarlotka cytrynowa
 
Autor:
Składniki
ciasto miodowe:
  • 65 g miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
jabłka:
  • 2,5 kg jabłek
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka cytrynowa
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie
ciasto:
  1. W rondelku rozpuść masło, miód, mleko i sodę - przestudź.
  2. Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka i ostudzone masło z miodem - zagnieć lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach.
  3. Podziel ciasto na dwie równe części.
  4. Jedną wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości około 35/27 - ciasto jest bardzo plastyczne i można go dobrze ugnieść.
  5. Piecz spód w 180 stopniach przez około 10 minut.
  6. Ciasto wyjmij, formę wyłóż nowym papierem, wyłóż drugą część ciasta i ją upiecz.
  7. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  8. Włóż je do dużego garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
  9. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z galaretką cytrynową i dodaj do jabłek - energicznie wymieszaj..
  10. Na spód ciasta włożony do foremki wyłóż gorące jabłka, przykryj drugim blatem ciasta.
  11. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny - dodawaj go stopniowo.
  12. Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
  13. Szarlotkę odstaw na kilka godzin do zmięknięcia.
 

szarlotka

 

Inspiracja przepisu.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: