Nagi tort z płynącą czekoladą
Gofry kokosowe

Szarlotka sypana

 

ciasto z jabłkami

 

Szarlotka sypana to jedno z ciast, które robiliśmy w moim rodzinnym domu 🙂

Ciasto nieziemsko łatwe i szybkie – uda się KAŻDEMU, więc proszę tu bez wymówek, że ja nie umiem piec ciast, że ciasta mi nie wychodzą, mam dwie lewe ręce itd.

Jeśli uważacie, że to zadanie może Was przerosnąć, to poproście dzieci o pomoc 😉

Przygotujcie sobie jabłka (co powinno być oczywiste), kaszę mannę (to już trochę mniej ;)), mąkę i cukier.

Nie potrzebujecie miksera, nie będziecie nic zagniatać, nic schładzać.

Ciasto robi się szybko i szybko potem znika.

Najdłużej będziecie obierać jabłka i je tarkować na tarce 🙂

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

ciasto z jabłkami

 

prosty jabłecznik

 

prosta szarlotka

 

łatwa szarlotka

 

jabłecznik

 

szarlotka sypana

 

szarlotka

 

Szarlotka sypana
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 kg jabłek (zależnie od wielkości około 7 sztuk)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła + trochę do posmarowania blaszki
  • opcjonalnie - cynamon
Wykonanie
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia - zmieszaj łyżką.
  3. Podziel sypkie produkty na trzy częśći.
  4. Masło podziel na małe kawałeczki.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
  6. Na dno wysyp ⅓ sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
  7. Na nie wyłóż połowę jabłek - możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
  8. Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
  9. Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
  10. Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach.

 

 

Nagi tort z płynącą czekoladą
Gofry kokosowe

Related Post