Granola dyniowa
Tort z żabkami

 

Jako zdeklarowana wielbicielka szarlotek ciągle podziwiałam zdjęcia szarlotek tatrzańskich (nigdy wcześniej takiej nie jadłam). Kusiła  mnie ta olbrzymia warstwa jabłek na kruchym cieście  🙂

Mój mąż nakupował ostatnio spore ilości jabłek z zamiarem przygotowania z nich wina, ale póki co skończyło się to na wciągnięciu owoców do mieszkania i porzuceniu na podłodze w kuchni.

Ja w trosce o owoce „podprowadzam” je po cichutku, co by się nie zmarnowały 😉

Oprócz zjadania jabłek na surowo przygotowałam też właśnie tą wspaniałą szarlotkę.

Ciasto jest faktycznie tak delikatne, jak się rozpisują, a jabłka nieziemskie (ja do swoich oprócz cynamonu dałam przyprawę do jabłek – tutaj znajdziecie przepis na jej samodzielne przygotowanie). Cukru do owoców nie dałam wcale, bo owoce były bardzo słodkie.

Starałam się wybrać jak najtwardsze jabłka, ale po upieczeniu okazało się, że niektóre jabłka były jednak odrobinę za miękkie i masa lekko „osiadła” (przez to nie była tak wysoka jak na początku, ale mimo wszystko dalej była przepyszna). Podobno najlepiej użyć jabłka odmiany szara reneta.

Jabłka należy obrać i pokroić w cienkie plasterki – proponuję użyć malakser z tarczą do plasterków – znacznie skraca, to czas pracy.

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce (gdy będzie mocno schłodzone, to wystarczy je starkować prosto do przygotowanej foremki).

Tutaj podaję przepis na foremkę 19/30 cm.

 

szarlotka tatrzańska

szarlotka tatrzańska

szarlotka tatrzańska

 

Szarlotka tatrzańska
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 175 g masła (dałam 100 g masła i 75 g margaryny)
  • ⅓ szklanki cukru (ale można też dać mniej jeśli jabłka są słodkie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany (do uzyskania konsystencji)
masa jabłkowa:
  • 1,5 - 2 kg twardych jabłek
  • około 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ewentualnie 1 łyżeczka przyprawy do jabłek
  • ewentualnie cukier
  • bułka tarta
Wykonanie
ciasto kruche:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli ciasto nie chce się lepić - dodaj trochę śmietany.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej).
  3. Ze schłodzonego ciasta okrój ⅓ i schowaj ponownie do lodówki.
  4. Resztę ciasta rozwałkuj na rozmiar foremki, albo zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  5. Wylep ciastem foremkę.
  6. Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach.
masa jabłkowa:
  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki (takie około 3 mm grubości).
  2. Podpieczony spód posyp obficie bułką tartą (zapobiegnie ona nadmiernemu zwilgoceniu ciasta od soku z jabłek).
  3. Wyłóż połowę jabłek, wyrównaj posyp cynamonem, przyprawą do jabłek i ewentualnie cukrem.
  4. Wyłóż resztę jabłek i ponownie przypraw.
  5. Na wierzch jabłek zetrzyj na tarce odłożone ciasto.
  6. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

 

Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Imieniny u cioci

Granola dyniowa
Tort z żabkami

Related Post