Szarlotka tatrzańska

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
tatrzańska szarlotka z kruszonką

Przepis na szarlotkę tatrzańską

Dziś u mnie szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tatr :) To kruche ciasto z jabłkami charakteryzuje się grubą warstwą jabłek, które pokrojone są w plasterki. Najlepiej się tu sprawdzą twarde jabłka, które się nie rozpadną mocno podczas pieczenia. Kupcie więc jabłka i zróbcie najlepszą tatrzańską szarlotkę :)

krucha tatrzańska szarlotka

Szarlotka tatrzańska przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjną szarlotkę spod Tatr, to jesteś w dobrym miejscu! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

szarlotka tatrzańska na mące krupczatce

Szarlotka tatrzańska przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na najlepszą tatrzańską szarlotkę z dużą ilością jabłek.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 178 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do szarlotki tatrzańskiej

  • 350 g mąki krupczatki
  • 175 g masła ((dałam 100 g masła i 75 g margaryny))
  • 1/3 szklanki cukru ((ale można też dać mniej jeśli jabłka są słodkie) – 70g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany ((do uzyskania konsystencji))

składniki na masę jabłkową do szarlotki tatrzańskiej

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto na krupczatce do szarlotki tatrzańskiej

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto
    350 g mąki krupczatki, 175 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka
    jak zrobić kruche ciasto na szarlotkę tatrzańską
  • Jeśli ciasto nie chce się lepić – dodaj trochę śmietany.
    1-2 łyżki śmietany
    dodawanie śmietany do kruchego ciasta
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej).
    zawijanie kruchego ciasta w folię
  • Ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3 i schowaj ponownie do lodówki.
    dzielenie ciasta na porcje
  • Resztę ciasta rozwałkuj na rozmiar foremki, albo zetrzyj na grubych oczkach tarki.
    jak zetrzeć kruche ciasto na szarlotkę
  • Wylep ciastem foremkę.
    jak wylepić kruchym ciastem formę do pieczenia
  • Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).

Jak zrobić jabłka do szarlotki tatrzańskiej

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
    1,5 – 2 kg jabłek
    obieranie jabłek do szarlotki
  • Pokrój na cienkie plasterki (takie do 3 mm grubości).
    jak przygotować jabłka do szarlotki tatrzańskiej
  • Podpieczony spód posyp obficie bułką tartą (zapobiegnie ona nadmiernemu zwilgoceniu ciasta od soku z jabłek).
    bułka tarta
    dlaczego posypujemy kruche ciasto bułką tartą
  • Wyłóż połowę jabłek, wyrównaj posyp cynamonem i ewentualnie cukrem.
    około 2 łyżeczki mielonego cynamonu, cukier
    przygotowanie szarlotki tatrzańskiej
  • Wyłóż resztę jabłek i ponownie przypraw.
  • Na wierzch jabłek zetrzyj na tarce odłożone ciasto.
    sernik baileys na mleku skondensowanym
  • Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół)
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 178kcalWeglowodany: 25gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe jabłecznik z tatr, szarlotka z tatr
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
krucha szarlotka na mące krupczatce

Tatrzańska szarlotka na krupczatce – uwagi

Jako zdeklarowana wielbicielka szarlotek ciągle podziwiałam zdjęcia szarlotek tatrzańskich (nigdy wcześniej takiej nie jadłam). Kusiła  mnie ta olbrzymia warstwa jabłek na kruchym cieście  :)

Mój mąż nakupował ostatnio spore ilości jabłek z zamiarem przygotowania z nich wina, ale póki co skończyło się to na wciągnięciu owoców do mieszkania i porzuceniu na podłodze w kuchni.

Ja w trosce o owoce „podprowadzam” je po cichutku, co by się nie zmarnowały ;)

Oprócz zjadania jabłek na surowo przygotowałam też właśnie tą wspaniałą szarlotkę spod Tatr.

Ciasto jest faktycznie tak delikatne, jak się rozpisują, a jabłka nieziemskie (ja do swoich oprócz cynamonu dałam przyprawę do jabłek. Cukru do owoców nie dałam wcale, bo owoce były bardzo słodkie.

kruche ciasto z jabłkami

Jakie jabłka do szarlotki tatrzańskiej?

Starałam się wybrać jak najtwardsze jabłka, ale po upieczeniu okazało się, że niektóre jabłka były jednak odrobinę za miękkie i masa lekko „osiadła” (przez to nie była tak wysoka jak na początku, ale mimo wszystko dalej była przepyszna). Podobno najlepiej użyć jabłka odmiany szara reneta.

Jabłka należy obrać i pokroić w cienkie plasterki – proponuję użyć malakser z tarczą do plasterków – znacznie skraca, to czas pracy.

szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska – kruche ciasto

To ciasto jest inne od typowych ciast kruchych, bo zrobione jest na mące krupczatce. Do tego oczywiście masło (możecie część zastąpić margaryną) oraz trochę cukru. 

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce (gdy będzie mocno schłodzone, to wystarczy je zetrzeć prosto do przygotowanej foremki). Część ciasta odkładamy i użyjemy później na wierzch ciasta.

Resztą ciasta wylepiamy foremkę i na nie wykładamy ładnie pocięte jabłka w plasterkach.

Szarlotkę pieczemy i po upieczeniu lekko studzimy. Możecie ją jeść jeszcze na ciepło – wtedy polecam oczywiście lody – szarlotka tatrzańska z lodami smakuje jeszcze lepiej :) 

Zobaczcie mój przepis na szarlotkę tatrzańską zamieszczony tuż pod zdjęciami i przygotujcie ją dla swojej rodziny.

Tutaj podaję przepis na foremkę 20/30 cm.

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z jabłkami

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.41 z 5 ocen
Postaw mi kawę

A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia szarlotki tatrzańskiej z 2014 roku.

pyszna szarlotka tatrzańska
szarlotka tatrzańska
szarlotka tatrzańska

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Chilli bite

Polecane przepisy na szarlotki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 27 października

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 0a8738dd21dacd65f96bfdbc33dd510c?s=54&d=mm&r=g
    ee50 2014 25 listopada w 11:44- Odpowiedz

    2 – Zamiast trzeć ciasto, „szczypię” je palcami:

  2. 0a8738dd21dacd65f96bfdbc33dd510c?s=54&d=mm&r=g
    ee50 2014 25 listopada w 11:43- Odpowiedz

    I jeszcze 2 moje porady – 1
    Bardzo prędko trze się jabłka na takiej tarce.

  3. 0a8738dd21dacd65f96bfdbc33dd510c?s=54&d=mm&r=g
    ee50 2014 25 listopada w 11:41- Odpowiedz

    I ta:

  4. 0a8738dd21dacd65f96bfdbc33dd510c?s=54&d=mm&r=g
    ee50 2014 25 listopada w 11:39- Odpowiedz

    I kolejne fotki z tej „serii”

  5. 0a8738dd21dacd65f96bfdbc33dd510c?s=54&d=mm&r=g
    ee50 2014 25 listopada w 11:38- Odpowiedz

    Jesień zawsze kojarzy mi się z polskimi sadami pełnymi „śmiejących się” jabłek w „rumianych sukienkach” przypominających barwami jesienne liście. Z ciastami z tychże, z przetworami, czy z kompotami, przecierami, suszem. W tym roku nasze jabłka zyskały jeszcze dodatkowy wymiar – polityczny 
    Lubię ciasta z jabłkami, lubię kruche ciasta, ale nigdy nie jadłam szarlotki tatrzańskiej, choć w stolicy Tatr jestem prawie co roku, a nawet częściej. Zaintrygowała mnie nazwa. Poszperałam w necie i wiem już, skąd się ona wywodzi (Już najstarsi i najmądrzejsi górale mówili, że człowiek się uczy przez całe życie i … głupi umiera. I mieli rację !). 
    Do tej szarlotki potrzebne są odpowiednie jabłka. I to jest szara reneta ! Jabłko jesieni i mojego dzieciństwa (w parze ze złotą renetą). Uzyskujące najlepszy smak i aromat właśnie jesienią. Mające nie tylko różne zastosowania w kuchni, ale także wpływające korzystnie na nasze zdrowie. A przecież jesienią odporność naszych organizmów musi wzrosnąć, by sprostały jesiennej szarudze i zimie.
    Układ jabłek w cieście przywołał w mej pamięci zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia. Spędziłam je właśnie w Tatrach. Przeżyłam tam z rodziną potężny halny, który pustoszył lasy i kładł obok naszych okien olbrzymie drzewa jak … plasterki jabłek w szarlotce tatrzańskiej. Latem oglądałam te spustoszenia w Dolinie Kościeliskiej (Moje słowa ilustruję fr. zdjęcia.). Górale nie zdążyli do tej pory usunąć skutków wiatru. A już był kolejny 
    A co do szarlotki … to pyszna jest niebywale  Warto było się trochę pomęczyć krojąc jabłuszka 
    I już robię kolejną 

  6. f977b14e375206bfed101c35bc11339d?s=54&d=mm&r=g
    Inspirowane Smakiem 2014 27 października w 07:33- Odpowiedz

    Wygląda super. :) Uwielbiam taką szarlotkę!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy