Szarlotka z jabłkami
Przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Dziś mam dla was klasyczny przepis na tradycyjne polskie ciasto. To najlepsza szarlotka z jabłkami pieczona pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Do tego masa pysznych i delikatnych jabłek. Jesienią i zimą aromatyczne i ciepłe ciasto z jabłkami to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Gorąco polecam!
Spis treści
Szarlotka z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche szarlotki, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Taka szarlotka podana na ciepło z gałką lodów, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Szarlotka z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki
- 400 g mąki pszennej ((2 i 2/3 szklanki) )
- 70 g cukru ((1/3 szklanki))
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki mleka (jeśli ciasto nie będzie się chciało zlepić)
- 160 g masła (miękkiego )
składniki na nadzienie jabłkowe do szarlotki
- 2 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru (- 70 g – lub do smaku)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu ((można dać więcej, jeśli ktoś lubi cynamon))
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie jabłkowe do szarlotki
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.2 kg jabłek
- Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40 g masła
- Na koniec dodaj mąkę (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki
- Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 160 g masła
- Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części.
- Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie.
- Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Na ciasto wyłóż masę jabłkową.
- Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka.
- Całość piecz około 30-35 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Prywatne
Krucha szarlotka z jabłkami – uwagi
Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?
Pewnie mówiłam, co? :D
Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.
Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.
Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki z jabłkami – już za długo żadnej nie jadłam.
Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.
Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.
Ta szarlotka z jabłkami zyskała wiele dobrych opinii, więc postanowiłam ją wypróbować :)
Jak zrobić szarlotkę z jabłkami – porady
Półkruche ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce. Wystarczy szybko je zagnieść albo nawet zmiksować, podzielić na dwie mniej więcej równe części, rozwałkować i jedną z nich wylepić dno formy do pieczenia. Tak przygotowaną foremkę z ciastem podpiekacie chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika.
Ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek. Dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).
Jak przygotować jabłka do szarlotki?
Jakie jabłka użyć do szarlotki? Najlepsze będą takie twardsze jabłka – np. szara reneta, ja lubię też jabłka jonagold. Ale w zasadzie możecie użyć takie jakie macie w domu.
Jeśli robicie sami jabłka, to obierzcie je, przekrójcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w kostkę i podduście aż się zaczną rozpadać. Jeśli lubicie większe kawałki jabłek w cieście, to wyłącznie grzanie zanim zaczną się rozpadać. Jabłka lekko studzicie i wykładacie na spód. Teraz jeszcze układacie na górze drugą część ciasta i pieczecie.
Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, aby ładniej się prezentowało i było nieco słodsze.
Ciasto możecie jeść już po lekkim ostudzeniu – masa jabłkowa może być wtedy jeszcze mało ścięta, ale to w zupełności nie przeszkadza. Wraz z ostyganiem, jabłka powinny robić się bardziej zwarte.
Wypróbujcie ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście, bo warto!
Pokochacie to delikatne ciasto i pyszną masę jabłkową. Do tego to ciasto na dużą blachę, więc ciasta wystarczy dla każdego. Zarówno dla domowników jak i gości. A jesienią taka szarlotka z jabłkami stanowi doskonały deser – myślę, że każdy się tu ze mną zgodzi :)
Upieczcie więc to ciasto już w ten weekend!
A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki.
A tu moja szarlotka z jabłkami na starych zdjęciach.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i aromatyczne szarlotki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te rewelacyjne ciasta. Tu na szybko polecam takie trzy przepisy na jabłeczniki, które zasmakują każdemu!