Chałka zaplatana
Sernik bananowy

Nocne szarlotkowe tosty francuskie

 

francuskie tosty z jabłkami

 

Te szarlotkowe tosty francuskie możecie przygotować w dużym stopniu w nocy – wtedy rano zostanie Wam tylko ich upieczenie – tak, tak – upieczenie, bo te tosty są robione w piekarniku, a nie smażone 🙂

Wieczorem kroicie czerstwą drożdżówkę (albo opcjonalnie pieczywo tostowe) w kostkę, dodajecie pokrojone w kostkę jabłka i całość zalewacie mieszaniną mleka i jajek.

Zapiekanka czeka sobie grzecznie w lodówce, a w tym czasie nasiąka mlekiem.

Rano ją pieczecie i można już jeść śniadanie 🙂

Ja swoje tosty podałam z odrobiną bitej śmietany, z rozpuszczoną czekoladą oraz sosem karmelowym.

Jako podstawę wykorzystałam chałkę, którą piekłam ostatnio – była ogromna i nie zdołaliśmy jej całej zjeść.

Sos karmelowy możecie przygotować w trakcie pieczenia tostów z mojego ekspresowego przepisu 🙂

 

tosty z jabłkami

 

tosty zapiekane

 

francuskie tosty

 

pieczone tosty

 

zapiekanka z jabłkami

 

francuskie tosty

 

francuskie tosty z jabłkami

 

Szarlotkowe tosty francuskie
 
Autor:
Składniki
  • około 250 g lekko czerstwej drożdżówki (albo chleba tostowego)
  • 1 duże jabłko
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 2-3 szklanki mleka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie garść posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Bułkę pokrój w kostkę i włóż do naczynia żaroodpornego o wielkości około 23/40 cm.
  2. Jabłko pokrój w drobną kostkę i posyp po wierzchu bułki.
  3. Jajka zmieszaj z cukrem, dodaj śmietankę kremówkę i dwie szklanki mleka.
  4. Wlej mieszaninę do naczynia z bułką - lekko przemieszaj.
  5. Jeśli ilość płynu nie jest wystarczająca, aby prawie zakryć bułki, to dodaj trochę mleka.
  6. Naczynie schowaj na noc do lodówki (możesz też odczekać z pół godziny i upiec tosty od razu).
  7. Przed pieczeniem możesz posypać wierzch zapiekanki posiekanymi orzechami.
  8. Piecz tosty przez około 35-40 minut w 180 stopniach.
  9. Podawaj na ciepło z sosem karmelowym.

 

Inspirowałam się tym przepisem.

Chałka zaplatana
Sernik bananowy

Related Post