Karmelowe gruszki pod kruszonką
Babeczki z jabłkiem

szkolna drożdżówka_8

Wobec ostatnich szkolnych batalii o powrót drożdżówek (które dotyczą również moich dzieci), postanowiłam sprawdzić, czy taka szkolna drożdżówka pełnoziarnista według nowych wytycznych będzie w ogóle smaczna i nadal będzie „drożdżówką” 😉

Nie tracąc wiele czasu przystąpiłam do dzieła.

Wyciągnęłam pszenną mąkę pełnoziarnistą (produkcji Młynów Gdańskich), miód, owoce i płatki pszenne.

Drożdżówka wyszła, wyrosła ładnie, pachniała ładnie, duża ilość owoców sprawiła, że była wilgotna i nawet na drugi dzień smakowała bardzo dobrze 🙂

„Kruszonka” z płatków pszennych i miodu chrupała profesjonalnie 🙂

Wszystko ładnie i pięknie, tylko jak mi tam brakowało lukru …. 😀

Ale jak ma być zdrowo, to ma być zdrowo, więc lukru nie dodałam 🙂

Ciasto na mące pełnoziarnistej jest dużo „cięższe” od tego na zwykłej białej mące, za to jest bardziej sycące – już jeden kawałek (odpowiedniej wielkości ;)) skutecznie Was „zapcha” i nie w głowie Wam będzie dalsze podjadanie 🙂

Drożdżówkę zjadłam, ale co tradycyjna drożdżówka, to tradycyjna drożdżówka – w domu dzieci będą jeść niezdrowo i już (ja na pewno :D).

szkolna drożdżówka_1

szkolna drożdżówka_2

szkolna drożdżówka_4

szkolna drożdżówka_6

Szkolna drożdżówka pełnoziarnista
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej do drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki (około 400 g)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła (około 35 g)
  • ¼ szklanki miodu (u mnie 80 g)
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
kruszonka:
  • 1 szklanka płatków owsianych lub pszennych
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki wody
dodatkowo:
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • owoce (u mnie była to 1 gruszka i 8 dużych śliwek) pokrojone w kostkę
  • 4 łyżeczki mielonych migdałów
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce umieść mąkę, masło, miód i jajko, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli ciasto nie może nabrać odpowiedniej konsystencji - musi nadawać się do wałkowania, to dodaj trochę mąki lub mleka).
  3. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Przygotuj kruszonkę - płatki zmieszaj z wodą, miodem i cynamonem.
  5. Pokrojone owoce zmieszaj z mielonymi migdałami.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć podsypując mąką.
  7. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  8. Wierzch ciasta polej płynnym miodem i posyp cynamonem.
  9. Wyłóż owoce i zwiń w rulon wzdłuż szerszego boku.
  10. Ostrym nożem pokrój rulon na plastry o szerokości około 3 cm.
  11. Plastry układaj w przygotowanej foremce o średnicy około 26 cm.
  12. Wierch ciasta posyp kruszonką z płatków.
  13. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (u mnie piekła się dłużej niż tradycyjna drożdżówka).
  14. Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ciasto możesz również upiec na zwykłej białej mące 🙂

Przepis własny.

Karmelowe gruszki pod kruszonką
Babeczki z jabłkiem

Related Post