Mini tarty creme brulee
Suszone pomidory w oleju

 

Quiche to rodzaj tarty na kruchym spodzie, gdzie nadzienie (najczęściej warzywne) zalane jest masą śmietanowo-jajeczną i zapieczone w piekarniku.

Ja zrobiłam jego prostszą i szybszą formę, bo kruche ciasto zastąpiłam gotowym ciastem francuskim.

Głównym składnikiem nadzienia był brokuł, a dla mięsożerców dodałam trochę pokrojonej i podsmażonej szynki 🙂

Co prawda usłyszałam, że proporcje mięska do warzyw powinny być odwrotne, ale zupełnie się tym nie przejęłam 😉

Dzięki użyciu ciasta francuskiego znacznie skrócił się mi czas przygotowania – pieczenie zajęło mi 30 minut.

Brokuły dobrze jest wcześniej krótko podgotować, wtedy na pewno nie będą twarde po upieczeniu.

Tarta wystarczy na 4 niezbyt głodne osoby (szczególnie jak ją podacie z sałatką) albo na dwa głodomory 🙂

 

tarta brokułowa4

tarta brokułowa2

tarta brokułowa5

tarta brokułowa3

 

Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa
 
Autor:
Składniki
  • porcja ciasta francuskiego (w jednym płacie)
  • jeden brokuł
  • około 100 g szynki pokrojonej w kostkę lub paski
  • 3 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • około 200 g sera brie (może być mniej)
  • opcjonalnie cebula pokrojona w piórka i krótko podsmażona
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Brokuła podziel na różyczki, włóż do wody i zagotuj - po 5 minutach od zagotowania wyjmij brokuła.
  2. Szynkę krótko podsmaż, możesz też podsmażyć cebulę.
  3. Formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem.
  4. Nadmiar ciasta odetnij.
  5. Wyłóż na wierzch brokuła, posyp szynką i cebulą.
  6. Jajka roztrzep razem ze śmietaną, posól i popierz do smaku.
  7. Zalej masą nadzienie.
  8. Ser brie pokrój na plastry i ułóż na wierzchu tarty.
  9. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zrumieni.
  10. Podawaj na ciepło.

 

Mini tarty creme brulee
Suszone pomidory w oleju

Related Post