Pancakes z borówkami
Naleśniki pomarańczowe

tarta cytrynowa z bezą 3

Taka tarta cytrynowa z bezą może skutecznie rozpromienić każdy pochmurny dzień i poprawić wszystkim humor – już od samego patrzenia na nią robi się człowiekowi lepiej – prawda? 😀

Tarta dzięki cytrynowemu kremowi jest orzeźwiająca i nie ze słodka, opalana beza świetnie równoważy kwaskowatość cytryn, a do wspaniale dekoruje deser.

To wszystko powoduje, że tarta może być idealnym ciastem na Wielkanoc, albo na różne uroczystości.

Możecie upiec jedną dużą tartę – jeśli spodziewacie się więcej gości, albo przygotować kilka mniejszy tarteletek do indywidualnego podania.

Z przepisu upieczecie sporą tartę o wielkości 24-26 cm (może nawet większą jeśli cienko rozwałkujecie ciasto).

 

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa

cytrynowa tarta

lemon tart

cytrynowa tarta z beza

Tarta cytrynowa z bezą
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła w kawałkach
  • 1 jajko (użyłam rozmiar L)
  • 50 g cukru pudru
  • opcjonalnie zimna woda - do nadania konsystencji
krem cytrynowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 100 g cukru pudru
  • pół szklanki soku z cytryny (z około 3-4 dużych cytryny)
beza:
  • 2 białka z jajka
  • 100 g cukru kryształu
  • łyżeczka octu (użyłam jabłkowy)
Wykonanie
kruche ciasto:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.
  2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
  4. Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
  5. Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
  7. Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - do zrumienienia.
  8. W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem - zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.
  9. Wylej masę na podpieczony spód.
  10. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny - aż krem przestanie być płynny.
  11. Po upieczeniu tartę wystudź.
beza:
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści - nie będzie czuć kryształków.
  2. Dodaj ocet i krótko zmiksuj.
  3. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
  4. Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, t możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika - pod górną grzałkę - nagrzanego do temperatury180 stopni).

 

tarta cytrynowa z bezą 10

Pancakes z borówkami
Naleśniki pomarańczowe

Related Post