Tarta cytrynowa z bezą

Zaktualizowany: 2024 10 lutego
tarta cytrynowa z bezą

Przepis na kruchą tartę cytrynową z bezą (lemon pie)

Dziś u mnie orzeźwiająca i bardzo smaczna tarta cytrynowa z bezą, znana również jako lemon pie. To ciasto to doskonałe połączenie świeżości cytryny z delikatną słodyczą bezy. Ta klasyczna i uwielbiana przez wielu tarta zachwyca intensywnym smakiem cytrynowego kremu, który pieczony jest na kruchym cieście. Na szczycie znajduje się warstwa puszystej bezy, która nadaje tarcie wyjątkowego wyglądu i konsystencji. To idealna propozycja na deser, który wzbogaci każdą okazję swoim aromatem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa z bezą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche ciasta o orzeźwiającym smaku, to koniecznie upiecz taką klasyczną tartę.

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa z bezą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z obłędnym kremem cytrynowym i bezą.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 55 minut
1 hour 40 minut
Czas całkowity 3 hours 35 minut
Składniki

składniki na kruche ciasto do lemon pie

składniki na krem cytrynowy do lemon pie

składniki na bezę do tarty cytrynowej

  • 2 białka ( z jajka L)
  • 100 g cukru kryształu (pół szklanki)
  • 1 łyżeczka octu ((użyłam jabłkowy))
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty cytrynowej

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 50 g cukru pudru, zimna woda
  • Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
  • Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
  • Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
  • Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut – do zrumienienia.
  • W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem – zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.
    250 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, 120 ml soku z cytryny
  • Wylej masę na podpieczony spód.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny – aż krem przestanie być płynny.
  • Po upieczeniu tartę wystudź.

Jak zrobić bezę do tarty cytrynowej

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści – nie będzie czuć kryształków.
    2 białka, 100 g cukru kryształu
  • Dodaj ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka octu
  • Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
  • Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, to możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika – pod górną grzałkę – nagrzanego do temperatury180 stopni).
Prywatne
Słowa kluczowe lemon pie, tarta z kremem cytrynowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cytrynowa tarta

Cytrynowa tarta lemon pie – uwagi

Taka tarta cytrynowa z bezą może skutecznie rozpromienić każdy pochmurny dzień i poprawić wszystkim humor – już od samego patrzenia na nią robi się człowiekowi lepiej – prawda? Tarta dzięki cytrynowemu kremowi jest orzeźwiająca i nie ze słodka, opalana beza świetnie równoważy kwaskowatość cytryn, a do wspaniale dekoruje deser. To wszystko powoduje, że tarta może być idealnym ciastem na Wielkanoc, albo na różne uroczystości. Możecie upiec jedną dużą tartę – jeśli spodziewacie się więcej gości, albo przygotować kilka mniejszy tarteletek do indywidualnego podania. Z przepisu upieczecie sporą tartę o wielkości 24-26 cm (może nawet większą jeśli cienko rozwałkujecie ciasto).

Zapraszam również na inne tarty.

tarta cytrynowa z bezą
lemon tart
cytrynowa tarta z beza
tarta cytrynowa z bezą 10

Polecane przepisy na słodkie tarty

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite kruche tarty pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 14 marca