Placki twarogowe z bobem
Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na ryneczku już jest sporo jagód 🙂

Można zatem otworzyć sezon na ciasta z jagodami i wszelkie jagodzianki 🙂

W tym roku  na pierwszy ogień poszła u mnie tarta drożdżowa z masą serową i jagodami – jagody dodałam do masy twarogowej do pieczenia, a potem dodatkowo posypałam nimi jeszcze wierzch ciasta (w końcu jagód nigdy za wiele – szczególnie w towarzystwie borówek i truskawek).

Ciasto wyszło bardzo smaczne i lekkie – ze względu na ciasto drożdżowe najlepiej zjeść je szybko, ale myślę, że nie będziecie mieli z tym żadnych problemów 🙂

Możecie dodać jeszcze na koniec łyżkę bitej śmietany, a wtedy to już będziecie w raju 🙂

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na ciasta z jagodami i jagodzianki, to zajrzyjcie tutaj.

tarta drożdżowa z jagodami_1

tarta drożdżowa z jagodami_4

tarta drożdżowa z jagodami_6

tarta drożdżowa z jagodami_9

tarta drożdżowa z jagodami_10

 

Tarta drożdżowa z jagodami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g przesianej mąki
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • czubata łyżka masła (trzeba je rozpuścić)
masa twarogowa:
  • 250 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 200 g jagód
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i zamieszaj.
  2. Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, pozostały cukier, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
  6. Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Wylep ciastem dno i boki formy.
masa twarogowa:
  1. W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
  2. Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  3. Wyłóż masę na spód drożdżowy.
  4. Na wierzch wysyp około ⅓ jagód.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).
  6. Tartę ostudź, na wierzch wyłóż pozostałe jagody.
  7. Możesz też dodać bitą śmietanę.

 

Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie Ciasta na lato  wydanie 5/2014 – podaję z moimi zmianami.

Placki twarogowe z bobem
Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Related Post