Frużelina wiśniowa do słoików
Tort Angry Birds dla Marcela

 

Obiad na dziś – tarta z marchewką i porem – na kruchym spodzie, z dodatkiem serka koziego, tartego żółtego sera i warzyw (użyłam marchewkę, pora i fasolkę szparagową).

Bardzo lekki, pożywny i zdrowy obiad (chociaż mój mąż bezskutecznie szukał w niej jakiegokolwiek mięska 😉 – jeśli macie podobny problem ze swoimi połówkami, to spokojnie możecie dorzucić do tarty podsmażone kawałki kurczaka, albo kawałki wędzonego łososia).

Z przepisu otrzymacie tartę o rozmiarze około 30 cm – jeśli zrobicie do niej sałatkę, to swobodnie wystarczy na 4 osoby.

Serek kozi możecie zastąpić np. serkiem kanapkowym albo kwaśną śmietaną – serka razem z tartym żółtym serem powinno być w sumie około 200-250 g.

tarta z marchewką i porem1

tarta z marchewką i porem2

tarta z marchewką i porem3

Tarta z marchewką i porem
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 2 średnie marchewki
  • 100 g pora (część biała)
  • ewentualnie garść lekko podgotowanej fasolki szparagowej
  • tarty żółty ser - około 80-100 g (razem z serem kozim ma być ich razem około 200-250 g)
  • opakowanie sera koziego (miałam takie 125 g)
  • 2 rozkłócone jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina świeżego tymianku i rozmarynu
  • ewentualnie garść ziaren słonecznika do posypania
Wykonanie
ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź przez około pół godziny.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość foremki do tarty.
  4. Nakłuj widelcem, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją ziarnami suchego grochu lub fasoli.
  5. Popiecz ciasto przez 15 minut w 200 stopniach.
farsz:
  1. Marchewkę obierz i pokrój na skośne plasterki (niezbyt grube).
  2. Pora pokrój również w skośne plastry.
  3. Podsmaż krótko marchewkę i pora na rozgrzanej patelni.
  4. Serek kozi zmiksuj z jajkami i śmietaną, aż masa będzie gładka, dodaj tarty ser żółty oraz przypraw sola i pieprzem.
  5. Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż marchewkę, pora oraz ewentualnie fasolkę szparagową lub mięso.
  6. Wierzch posyp odrobiną świeżego tymianku i rozmarynu oraz posyp słonecznikiem.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż masa zrobi się rumiana i będzie ścięta.
  8. Podawaj na ciepło.

 

Inspiracją był dla mnie przepis ze Smaków życia – chociaż bardzo go zmieniłam.

Frużelina wiśniowa do słoików
Tort Angry Birds dla Marcela

Related Post