Muffinki z szynką
Lody orzechowe

Dziś mała rozpusta z okazji Dnia Matki 🙂 Krucha tarta, na niej lekki krem patissiere, a na koniec pyszne truskawki – mogą być oczywiście użyte dowolne inne owoce 🙂

Ciasto na tartę robimy tak jak w przepisie na tartę Tatin. Krem patissiere to doskonały krem do tart, tarteletek, a nawet do samych owoców, świetnie nadaje się teź do ptysiów, albo eklerów 🙂

 

 

 

Tarta owocowa z kremem patissiere
 
Autor:
Składniki
składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana (dodawana na końcu wg potrzeby)
składniki kremu patissiere:
  • 6 żółtek
  • 600ml mleka
  • 100g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 30g mąki kukurydzianej (niektórzy z braku tej mąki dają mąkę ziemniaczaną)
Wykonanie
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść). Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  2. Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę, następnie dodaj mąki i dokładnie ubij. W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zacznie bąblować. Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła. Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
  3. Wyłóż ciastem formę do tarty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu lekko przestudź. Na tartę wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłódź w lodówce.

 

Muffinki z szynką
Lody orzechowe

Related Post