Babeczki bananowo-pomarańczowe
Waniliowe babeczki hortensje

tarta rabarbarowo-malinowa 8

Tarta rabarbarowa w wybitnie rabarbarowym wydaniu – masa lekko kwaskowatego rabarbaru z dodatkiem malin (w tym przypadku mrożonych), a do tego delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasto.

Takiemu ciastu nie można się oprzeć.

Ja podałam go jeszcze na ciepło – kiedy masa rabarbarowa była lekko płynna, do tego kulka lodów i rozpusta gotowa 🙂

Żeby nie było – tarta na zimno jest równie pyszna – wtedy masa się ściąga i kawałki dużo łatwiej ukroić – możecie wtedy ciasto zabrać na piknik – zrobicie nim na pewno furrorę 🙂

Nie ma się co dwa razy zastanawiać, tylko trzeba samemu upiec 😀

tarta rabarbarowo-malinowa 1

 

tarta rabarbarowo-malinowa 3

 

tarta rabarbarowo-malinowa 4

 

tarta rabarbarowo-malinowa 6

 

tarta rabarbarowo-malinowa 7

 

tarta rabarbarowo-malinowa 9

 

Tarta rabarbarowa
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 375 g mąki (mniej więcej 2,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • około 5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
  • około 600 g rabarbaru (mniej więcej 6 długich łodyg)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • odrobina zimnej wody - około ¼ szklanki
  • ok ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej - ja dałam dwie czubate łyżki + trochę wody do rozrobienia mąki
  • 200 g malin - mogą być mrożone
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów
Wykonanie
ciasto:
  1. Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około pół godziny (ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce nawet kilka dni).
  3. Po schłodzeniu ⅔ ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia - ja użyłam wyższą foremkę żaroodporną o średnicy 25 cm.
  4. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  5. Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski, albo rozwałkuj na cienki placek i foremkami do ciastek wytnij w nim otwory.
  6. Schłodzony spód lekko nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż nasionami grochu/fasoli albo specjalnymi kulkami ceramicznymi i popiecz w 200 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - aby się lekko zrumieniło.
nadzienie:
  1. Odetnij końcówki rabarbaru, a resztę łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  2. Na dno rondelka wlej wodę - około ¼ szklanki.
  3. Dodaj rabarbar, cukier i wanilię - podgotuj aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą - dodaj do rabarbaru i energicznie wymieszaj.
  5. Ściągnij rondelek z ognia, dodaj maliny (mogą być mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania) i delikatnie wymieszaj.
  6. Podpieczony spód posyp mielonymi migdałami (będą wchłaniać nadmiar soku z rabarbaru) i wyłóż nadzienie.
  7. Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kruchym ciastem.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut - aż góra ciasta ładnie się zrumieni.
  9. Po upieczeniu chwilę ostudź i podaj na ciepło z lodami (nadzienie będzie trochę płynne, zgęstniej po wystudzeniu).

 

kwiatki 1

Babeczki bananowo-pomarańczowe
Waniliowe babeczki hortensje

Related Post