Zdrowe orzechowe batoniki
Chleb irlandzki

tarta red velvet 2

Tarta red velvet inspirowana jest popularnym ciastem red velvet.

Na blogu pojawił się już wcześniej przepis na babeczki red velvet oraz na brownie red velvet.

Teraz dołącza tarta przygotowana na czekoladowym spodzie z czekoladową masą twarogową barwioną na czerwono.

Jak każdy sernik – tarta bardzo mi smakowała 🙂

Tylko proponuję wyjąć ją z lodówki około pół godziny przed jedzeniem, aby kruchy spód mógł lekko zmięknąć (przy długim przebywaniu w lodówce masło zawarte w cieście twardnieje).

Możecie dodatkowo podać do niej bitą śmietanę, albo podobnie jak ja – domowe beziki 🙂

tarta red velvet 3

tarta red velvet 4

tarta red velvet 5

tarta red velvet 7

Tarta red velvet
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa twarogowa:
  • 500 g sera na serniki (użyłam mascarpone)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (takie bardziej czubate)
  • czerwony barwnik spożywczy (użyłam barwnik w żelu firmy Wilton) około 1 łyżki barwnika
dodatkowo:
  • gorzkie kakao - do opruszenia
Wykonanie
ciasto:
  1. Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło - rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłódź przez minimum 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
  4. Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
  5. Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
masa:
  1. W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę sernikową - wszystkie składniki(oprócz barwnika) umieść w misce i zmiksuj do połączenia.
  2. Dodaj porcjami barwnik - do uzyskania ładnego koloru.
  3. Wylej masę na podpieczony spód.
  4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez kolejne 40 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto wystudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  6. Przed podaniem oprósz tartę obficie gorzkim kakao.

 

Zdrowe orzechowe batoniki
Chleb irlandzki

Related Post