Arbuzowa granita
Mini focaccie z oliwkami

W gorące dni nikomu nie chce się stać przy piekarniku i sprawdzać, czy ciasto ładnie rośnie 🙂 Za to każdy chętnie zjada zimne desery i ciasta.

Dlatego dziś mam dla Was coś co nie wymaga pieczenia, a do tego jest szybkie w przygotowaniu i nietrudne 🙂

Oto tarta twarogowa, czy też sernikowa z dodatkiem musu z truskawek (chociaż możecie tu wykorzystać też inne owoce –  np. maliny, jagody, brzoskwinie). Możecie też zamiast musu wykorzystać całe owoce i nimi udekorować wierzch tarty (ale to dopiero po schłodzeniu ciasta).

Sama masa twarogowa ma pyszny smak białej czekolady, a spód zrobiony jest z ciasteczek (w końcu nic nie pieczemy ;))

Kupujcie więc twaróg sernikowy, paczkę ciasteczek i do roboty 🙂

tarta twarogowa bez pieczenia_8

tarta twarogowa bez pieczenia_5

tarta twarogowa bez pieczenia_6

tarta twarogowa bez pieczenia_2

tarta twarogowa bez pieczenia_3

 

Tarta twarogowa bez pieczenia
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 230 g kruchych ciasteczek
  • około 100 g rozpuszczonego masła
masa sernikowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
mus truskawkowy:
  • 100 g truskawek
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozkrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Wylep ciasteczkami formę do tarty o średnicy około 27 cm (najlepiej takie o ruchomym spodzie).
  3. Formę schowaj do lodówki do schłodzenia.
masa twarogowa:
  1. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.
  2. Czekoladę rozpuść razem z około 50 ml śmietany kremówki w kąpieli wodnej.
  3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy twarogowej i zmiksuj razem.
  4. Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
  5. Dodaj ją do twarogu i delikatnie wymieszaj.
  6. Wyłóż masę na schłodzony spód i włóż do lodówki.
mus:
  1. Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
  2. Przełóż je do strzykawki z dużym otworem, albo do woreczka z odciętym rogiem.
  3. Nałóż mus kleksami na wierzch tarty, a potem wykałaczką zrób wzorki.
  4. Schłódź całość przez kilka godzin.

 

Arbuzowa granita
Mini focaccie z oliwkami

Related Post