Tarta z białym serem i szpinakiem

Zaktualizowany: 2023 28 sierpnia
szybka tarta z twarogiem i szpinakiem

Przepis na wytrawną francuską tartę z twarogiem i szpinakiem

Dziś u mnie pyszna i prosta tarta z białym serem i szpinakiem. Taka tarta z gotowego ciasta francuskiego z fajnie doprawionym nadzieniem z twarogu i szpinaku to świetny pomysł na obiad, kolację, albo przekąskę. Spróbuj koniecznie!

wytrawna tarta z twarogiem i szpinakiem

Tarta z białym serem i szpinakiem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta ze szpinakiem

Tarta z białym serem i szpinakiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybką wytrawną tartę z twarogiem i szpinakiem.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Składniki

składniki na tartę z białym serem i szpinakiem

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ((0,5kg))
  • około 400-500 g białego twarogu (- w kostce)
  • 1-2 jajka (- rozmiar L)
  • sól (, pieprz)
  • około 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego )
  • 1-2 ząbki czosnku (- do smaku)
  • 1 jajko (- roztrzepane, do posmarowania)
Instrukcja
 

Tarta z białym serem i szpinakiem – wykonanie

  • Ciasto francuskie rozmroź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
    około 400-500 g białego twarogu, 1-2 jajka, sól
  • Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
    około 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, sól
  • Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu.
  • Przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak.
  • Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
  • Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
    1 jajko
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 40 minut.
  • Podaj na ciepło.
Notatki
Przepis na foremkę 26-28 cm średnicy.
Prywatne
Słowa kluczowe francuska tarta ze szpinakiem, krucha tarta z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Tarta z białym serem i szpinakiem

Szybka tarta z twarogiem i szpinakiem – uwagi

Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga ;)

Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem.

Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.

Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę z twarogiem i szpinakiem.

No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.

Ale, że tarta z twarogiem w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę :)

Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć na moim blogu. Burek zrobiony z domowego ciasta filo to prawdziwa gratka :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na wytrawne tarty świetne na obiad

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na tarty na słono. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 3 września

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 298c64c0600f8b9663d254542f236230?s=54&d=mm&r=g
    Basiola 2022 27 października w 18:01- Odpowiedz

    Czy można to zrobić w jednej warstwie? Tzn. ciasto, ser, szpinak i tyle, bez kolejnych warstw?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 27 października w 18:13- Odpowiedz

      Możesz, tylko wtedy zrób tartę w dużej formie, tak aby była mniej więcej na wielkość ciasta francuskiego,

      • 298c64c0600f8b9663d254542f236230?s=54&d=mm&r=g
        Basiola 2022 28 października w 11:52- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Zrobilam. Super wyszło. Wsadziłam do zwyklej dużej blaszki, trochę przycięłam boki ciasta, bo było za duże i położyłam na wierzchu paski w taką kratkę. Super przepis, prosty, ze zwykłym serem, a nie feta, jak pozostałe przepisy. Prosty w wykonaniu i smaczne danie. Polecam każdemu. Następnym razem spróbuję wykonać warstwowo, jak w przepisie. Zastanawiam się tez nad samodzielnym wykonaniem ciasta francuskiego, ale to chyba wyższa szkoła jazdy i nie warto się trudzić, jak jest gotowe.
        Dziękuję i pozdrawiam.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 30 października w 09:56- Odpowiedz

          Bardzo się cieszę, że tarta smakowała :)

  2. 4de751bbdfd4d3280ec411ad2ee36bc5?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2013 15 lutego w 19:02- Odpowiedz

    Hej! To ciasto francuskie ktorego Ty uzywasz to nie jest to, ktore uzywa sie do burka. Do burka musi byc ciasto cieniutkie jak papier (nazywa sie „kora”) i je sie skrapla olejem i woda rozrobiona z proszkiem do pieczenia. Bierzesz dwa arkusze ciasta skraplasz i przekladasz pokruszonym serem wymieszanym z jajkiem i tak na przemian. Ser w Serbii i Chorwacji jest solony i bardziej podobny do fety. Bardzo wazne jest aby ciasto bylo cieniuskie jak papier, na tym polega caly dowcip. Burek mozna tez robic z naszym bialym serem wymiesznym z 4 jajkami i szpinakiem. Z pewnoscia gdzies znajdziesz originalne ciasto na burek.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 15 lutego w 19:31- Odpowiedz

      Już też sama doszłam, że ciasto francuskie się do tego nie nadaje :( Pierszy raz słyszę o tym cieście „kora” ale poszperam za nim :) Mam przepis na inne ciasto niby na burka, czeka na wypróbowanie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy