Tarta z białym serem i szpinakiem

Zaktualizowany: 2023 28 sierpnia
szybka tarta z twarogiem i szpinakiem

Przepis na wytrawną francuską tartę z twarogiem i szpinakiem

Dziś u mnie pyszna i prosta tarta z białym serem i szpinakiem. Taka tarta z gotowego ciasta francuskiego z fajnie doprawionym nadzieniem z twarogu i szpinaku to świetny pomysł na obiad, kolację, albo przekąskę. Spróbuj koniecznie!

wytrawna tarta z twarogiem i szpinakiem

Tarta z białym serem i szpinakiem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta ze szpinakiem

Tarta z białym serem i szpinakiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybką wytrawną tartę z twarogiem i szpinakiem.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Składniki

składniki na tartę z białym serem i szpinakiem

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ((0,5kg))
  • około 400-500 g białego twarogu (- w kostce)
  • 1-2 jajka (- rozmiar L)
  • sól (, pieprz)
  • około 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego )
  • 1-2 ząbki czosnku (- do smaku)
  • 1 jajko (- roztrzepane, do posmarowania)
Instrukcja
 

Tarta z białym serem i szpinakiem – wykonanie

  • Ciasto francuskie rozmroź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
    około 400-500 g białego twarogu, 1-2 jajka, sól
  • Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
    około 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, sól
  • Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu.
  • Przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak.
  • Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
  • Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
    1 jajko
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 40 minut.
  • Podaj na ciepło.
Notatki
Przepis na foremkę 26-28 cm średnicy.
Prywatne
Słowa kluczowe francuska tarta ze szpinakiem, krucha tarta z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Tarta z białym serem i szpinakiem

Szybka tarta z twarogiem i szpinakiem – uwagi

Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga ;)

Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem.

Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.

Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę z twarogiem i szpinakiem.

No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.

Ale, że tarta z twarogiem w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę :)

Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć na moim blogu. Burek zrobiony z domowego ciasta filo to prawdziwa gratka :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na wytrawne tarty świetne na obiad

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na tarty na słono. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 3 września

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 298c64c0600f8b9663d254542f236230?s=54&d=mm&r=g
    Basiola 2022 27 października w 18:01- Odpowiedz

    Czy można to zrobić w jednej warstwie? Tzn. ciasto, ser, szpinak i tyle, bez kolejnych warstw?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 27 października w 18:13- Odpowiedz

      Możesz, tylko wtedy zrób tartę w dużej formie, tak aby była mniej więcej na wielkość ciasta francuskiego,

      • 298c64c0600f8b9663d254542f236230?s=54&d=mm&r=g
        Basiola 2022 28 października w 11:52- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Zrobilam. Super wyszło. Wsadziłam do zwyklej dużej blaszki, trochę przycięłam boki ciasta, bo było za duże i położyłam na wierzchu paski w taką kratkę. Super przepis, prosty, ze zwykłym serem, a nie feta, jak pozostałe przepisy. Prosty w wykonaniu i smaczne danie. Polecam każdemu. Następnym razem spróbuję wykonać warstwowo, jak w przepisie. Zastanawiam się tez nad samodzielnym wykonaniem ciasta francuskiego, ale to chyba wyższa szkoła jazdy i nie warto się trudzić, jak jest gotowe.
        Dziękuję i pozdrawiam.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 30 października w 09:56- Odpowiedz

          Bardzo się cieszę, że tarta smakowała :)

  2. 4de751bbdfd4d3280ec411ad2ee36bc5?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2013 15 lutego w 19:02- Odpowiedz

    Hej! To ciasto francuskie ktorego Ty uzywasz to nie jest to, ktore uzywa sie do burka. Do burka musi byc ciasto cieniutkie jak papier (nazywa sie „kora”) i je sie skrapla olejem i woda rozrobiona z proszkiem do pieczenia. Bierzesz dwa arkusze ciasta skraplasz i przekladasz pokruszonym serem wymieszanym z jajkiem i tak na przemian. Ser w Serbii i Chorwacji jest solony i bardziej podobny do fety. Bardzo wazne jest aby ciasto bylo cieniuskie jak papier, na tym polega caly dowcip. Burek mozna tez robic z naszym bialym serem wymiesznym z 4 jajkami i szpinakiem. Z pewnoscia gdzies znajdziesz originalne ciasto na burek.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 15 lutego w 19:31- Odpowiedz

      Już też sama doszłam, że ciasto francuskie się do tego nie nadaje :( Pierszy raz słyszę o tym cieście „kora” ale poszperam za nim :) Mam przepis na inne ciasto niby na burka, czeka na wypróbowanie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Tarta z białym serem i szpinakiem

Zapraszam na prostą i szybką zapiekankę z ciasta francuskiego z nadzieniem z twarogu i szpinaku. Taką tartę zrobicie bardzo szybko - szczególnie jeśli macie świeże, niemrożone ciasto francuskie. Wytrawna tarta z twarogiem i szpinakiem może być wtedy gotowa w niecałą godzinę - z czego 40 minut zajmie jej upieczenie.

Zapiekanka ze szpinakiem i twarogiem przepis

Zobaczcie mój prosty przepis na zapiekankę z twarogiem i szpinakiem i przygotujcie ją na lunch lub na obiad dla całej rodziny. Proste składniki, proste wykonanie oraz wyjątkowy smak zapewnią wam pyszny posiłek na ciepło. Tarta z białym serem i szpinakiem wspaniale smakuje podana na ciepło, ale możecie ją również podać ostudzoną jako przekąskę. Możecie ją tak nawet zabrać do pracy, albo np. na piknik. Sami się przekonajcie jak świetnie smakuje. Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na zapiekanki.