Reklama


Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Twarogowe racuszki
Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem

Dziś mam dla Was przepis inny od innych. Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – i słodka i słona. Wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna. Może być przebojem przyjęcia.

Połączenie gruszki i sera pleśniowego do tej pory stosowałam w sałatkach i zawsze mi odpowiadało, dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis (pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Ciasta i ciasteczka”).

Tartę możecie upiec na cieście francuskim, albo na kruchym. Trzeba też do niej przygotować beszamel 🙂 Teraz to już Was chyba zainteresowałam 🙂

Przyznaję się do jednego – w oryginale autorka używa 250 g sera pleśniowego – ja stchórzyłam i użyłam jedynie 100 g – dlatego tarta wyszła mi bardziej delikatna w smaku.

Tartę upiekłam w foremce o średnicy 28 cm.

 

 

 

 

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina ciepłego mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki nadzienia:
  • 3-4 gruszki
  • 250 g sera pleśniowego (użyłam niebieskiego Lazura)
  • 400 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
  • ewentualnie płatki migdałów
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę ciepłego mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.
  2. Ser pokrój w kostkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj robiąc zasmażkę. Powoli dodaj mleko i mieszaj, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą (jeśli to konieczne). Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w plasterki.
  4. Ciasto wylep foremkę i ponakłuwaj widelcem, zalej sosem i wyrównaj. Na sosie ułóż gruszki. Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
  5. Tartę piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Podawaj ciepłą.
Notatki
Porcja na foremkę około 28 cm średnicy.

Twarogowe racuszki
Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem

Related Post

Reklama


  • Pingback: Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią | Wypieki Beaty()

    • wypiekibeaty

      Bardzo!

  • Aga

    Robiłam ta tarte w sobote, zgodnie z przepisem, i szczerze dodałabym dużo mniej mleka, albo zlikwidowala caly sos beszamelowy a jedynie rozkruszyla ser plesniowy i poukładała gruszki. Piszę tak dlatego, iż świeżo upieczona tarta nawet po chwilowym odstaniu rozpływa się (wnętrze); wszystko zastyga dopiero gdy totalnie wystygnie, wiec nie ma możliwości ukroić ładny, zwarty, gorący kawałek. Ale ogólnie tarta pyszna.

  • Pingback: Tarta z gruszkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: