Babka jogurtowo-cytrynowa
Jabłkowe róże

czekoladowa tarta z gruszkami_3

Ostatnio mój mąż uświadomił mi, że jedyna tarta z gruszkami jaka jest na blogu jest w wersji wytrawnej (swoją drogą tamta tarta jest przepyszna i bardzo ją Wam polecam – zajrzyjcie na tartę z serem pleśniowym).

Czym prędzej postanowiłam poprawę i tak oto na blog zawitała tarta z gruszkami na czekoladowym spodzie i z mascarpone 🙂

Spód jest lekki (nawet taki lekko wilgotny), do tego delikatna masa sernikowa i oczywiście gruszki – bardzo prosto, ale jednocześnie przepysznie i ładnie 🙂

Ja dodatkowo z pozostałego mi kruchego ciasta powycinałam wykrawaczką małe listki i oblepiłam nimi brzeg ciasta – taki prosty zabieg, a dzięki niemu tarta wygląda o wiele lepiej.

Swoją tartę przygotowałam w foremce o średnicy 26 cm.

czekoladowa tarta z gruszkami_1

czekoladowa tarta z gruszkami_5

czekoladowa tarta z gruszkami_4

czekoladowa tarta z gruszkami_6

czekoladowa tarta z gruszkami_9

czekoladowa tarta z gruszkami_11

Tarta z gruszkami
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru (może być cukier puder)
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki albo startego na tarce na grubych oczkach (ja tak właśnie starłam masło, wtedy zagniecenie ciasta zajęło dosłownie minutkę)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
masa serowa:
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 3 łyżki cukru pudru - albo do smaku
  • około 3-4 gruszki (zależy od ich wielości)
Wykonanie
kruche ciasto:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problem z jego uformowaniem, to dodaj 1-2 łyżki bardzo zimnej wody.
  2. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłódź przez około 30-60 minut (możesz je przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, wtedy wyjmij je około 15 minut wcześniej przez pieczeniem).
masa serowa:
  1. Serek mascarpone zmiksuj krótko z żółtkami i cukrem.
  2. Białka ubij na sztywno, porcjami dodaj do serka i delikatnie wymieszaj.
wykończenie:
  1. Kruche ciasto rozwałkuj na wielkość foremki (takiej około 26 cm średnicy) i wylep nim dno i boki foremki - nadmiar ciasta odkrój (możesz z niego wykroić foremką listki i udekorować nimi brzegi tarty).
  2. Ciasto nakłuj widelcem, a następnie podpiecz w 200 stopniach przez 10 minut.
  3. Na podpieczony spód wylej masę serową i ułóż przekrojone na pół, wydrążone i nacięte gruszki.
  4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tartę przez około 40 minut.
  5. Po upieczeniu ostudź.

 

Babka jogurtowo-cytrynowa
Jabłkowe róże

Related Post