Babeczki limonkowo-kokosowe
Brownie z białą czekoladą i malinami

Uwielbiam śliwki i trudno jest mi zawsze upiec z nich jakieś ciasto, gdyż zanim się za jakieś zabiorę, to w między czasie podjem większość śliwek 🙂 Dlatego teraz kupiłam prawie 5 kilo śliwek – kilogram poszedł do ciasta, a resztę pożarłam sama 🙂

Miałam ochotę na jakaś fajną tartę ze śliwkami i w poszukiwaniu ciekawego przepisu przewertowałam większość swoich książek kucharskich oraz spasiony segregator z przepisami powycinami z gazet i wydrukowanymi z internetu. Trafiłam w końcu na jakiś stary przepis zamieszczony kiedyś w Olivii – przyznaję, że największą uwagę zwrócił u mnie ten sos ajerkoniakowy 🙂

Ciasto wyszło pyszne, a sosik palce lizać – moim zdaniem bomba do lodów – oczywiście sos tylko dla dorosłych, dla dzieci proponuję zwykłą bitą śmietanę.

Przepis jest na tortownicę mniej więcej 28 cm (ja piekłam w takiej), ale może być też trochę większa.

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

 

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła (ja dałam część masła roślinnego do pieczenia)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • około 1 kg śliwek
  • płatki migdałowe
  • cynamon
sos składniki:
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • pół szklanki ajerkoniaku (oryginalnie jest cała szklanka likieru, ale to było dla mnie za dużo)
  • wykonanie:
  • Ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.
  2. Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
  3. Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
  4. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców). Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów. Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
  5. Piecz 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
  6. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
wykonanie sosu:
  1. Ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.

Babeczki limonkowo-kokosowe
Brownie z białą czekoladą i malinami

Related Post