Tarteletki czekoladowe
Przepis na kruche mini tarty z nadzieniem czekoladowym
Zapraszam na obłędnie pyszne tarteletki czekoladowe. Rewelacyjne kruche ciasto rozpływa się wręcz w ustach. A nadzienie czekoladowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam na deser weekendowy oraz na specjalne okazje.
Spis treści
Tarteletki czekoladowe przepis krok po kroku
Upieczcie ze mną na słodki deser pyszne kruche mini tarty nadziane pyszną masą czekoladową.
Tarteletki czekoladowe przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 125 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko (z jajka rozmiar L)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można ominąć)
- kwaśna śmietana ((dodawana na końcu wg potrzeby))
składniki na czekoladowe nadzienie do tarty
- 150 g czekolady (połamanej – u mnie gorzka)
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki (u mnie 30%)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g cukru
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jeśli ciasto jest za suche można dodaj trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.kwaśna śmietana
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na foremki- tarteletki, albo na formę tarty.
- Nakłuj i najlepiej obciąż fasolką.
- Piecz 5minut w temperaturze 200 stopni (góra/dół), wyjmij fasolkę i piecz jeszcze 5 min.
- Wyjmij tarty z piekarnika, zostaw na blasze. Temperaturę piekarnika obniż do 180stopni.
Jak zrobić nadzienie czekoladowe do tarty
- Masę czekoladową przygotuj w trakcie pieczenia ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło.150 g czekolady, 50 g masła
- Dodaj śmietankę i wymieszaj.100 ml śmietanki kremówki
- Jajko ubij z cukrem i połącz z czekoladą.1 jajko, 30 g cukru
- Masę nałóż na tarteletki i piecz 15 minut w temperaturze 180stopni (góra/dół).
- Po upieczeniu ciastka ostudź.
Notatki
Prywatne
Czekoladowe kruche tarty – uwagi
Długi weekend – połączony z gorączką Euro 2012 trwa.
Ja w związku z tym wszystkim (i wizytą siostry) byłam strasznie zabiegana, ale teraz mam chwilę na podzielenie się przepisem na tarteletki z czekoladą (albo na tartę).
Przepis na ciasto do tarty jest ten sam co zwykle, a wypełnienie jest z gorzkiej czekolady.
Ja upiekłam 6 tarteletek (w foremkach o górnej średnicy 9 cm), ale można całość zrobić jako dużą tartę.
Nadmiar ciasta można wykorzystać do upieczenia kruchych babeczek, albo można zamrozić i wykorzystać w innym terminie:)
Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche tarty.
Polecane przepisy na kruche tarty
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne kruche tarty z pysznymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis na masę czekoladową pochodzi z tego bloga Edi Cook.
1 komenarz
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
[…] odetnij (po dodaniu odrobiny cukru możesz go wykorzystać do tarteletek na słodko – np. z czekoladą :)). Foremkę włóż do lodówki, a w tym czasie przygotuj […]